Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się nie zbiera grzybów skorzystajcie z tych mrożonych. Sos powinien być równie dobry :)

Przygotowanie sosu jest dość szybkie jeśli korzystacie z mrożonych grzybów – są one już oczyszczone i przygotowanie do duszenia. Te świeże musicie oczyścić i wyrzucić wszystkie robaczywe.

Przykładem dania, który warto umiescić w swoim menu jest domowy sos grzybowy, który idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs.

Sos grzybowy z podgrzybków warto wykonać w okresie jesiennym, gdy grzyby stają się produtem sezonowym i są najzdrowsze. Sos grzybowy jest dość prostą i szybą w wykonaniu propozycją, z którą poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze.

Poniżej znajdziecie listę zakupów oraz przepis….

Sos grzybowy składniki

  • 250 g grzybów mrożonych (np. podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • odrobina świeżego koperku

Sos grzybowy przepis

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, a następnie szklimy na nim cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy posiekany i roztarty z solą czosnek. Smażymy go razem z cebula ok. 1 minutę i dolewamy wodę. Jak woda zacznie bulgotać dodajemy pokrojone w kostkę grzyby i dusimy całość ok. 7 minut.

Śmietanę hartujemy – czyli do śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni, mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.

Na samym końcu dodajemy drobno posiekany koperek.

Sos grzybowy

Smacznego!