Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się nie zbiera grzybów skorzystajcie z tych mrożonych. Sos powinien być równie dobry :)
Przygotowanie sosu jest dość szybkie jeśli korzystacie z mrożonych grzybów – są one już oczyszczone i przygotowanie do duszenia. Te świeże musicie oczyścić i wyrzucić wszystkie robaczywe.
Przykładem dania, który warto umiescić w swoim menu jest domowy sos grzybowy, który idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs.
Sos grzybowy z podgrzybków warto wykonać w okresie jesiennym, gdy grzyby stają się produtem sezonowym i są najzdrowsze. Sos grzybowy jest dość prostą i szybą w wykonaniu propozycją, z którą poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze.
Poniżej znajdziecie listę zakupów oraz przepis….
Sos grzybowy składniki
- 250 g grzybów mrożonych (np. podgrzybków)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- odrobina świeżego koperku
Sos grzybowy przepis
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, a następnie szklimy na nim cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy posiekany i roztarty z solą czosnek. Smażymy go razem z cebula ok. 1 minutę i dolewamy wodę. Jak woda zacznie bulgotać dodajemy pokrojone w kostkę grzyby i dusimy całość ok. 7 minut.
Śmietanę hartujemy – czyli do śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni, mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.
Na samym końcu dodajemy drobno posiekany koperek.

Smacznego!