Tortellini ze szpinakiem i ricottą to przepis na bardzo szybki i wbrew pozorom prosty obiad. Tortellini to rodzaj włoskich pierożków, trochę przypominających nasze polskie uszka. Jednak trudno ich szukać z farszem mięsnym albo z kapusty kiszonej i grzybów. Często spotkamy je w wersji ze szpinakiem i ricottą, albo z serem gorgonzola, albo szynką.

Jeśli jesteś fanem sosu Cacio e Pepe lub Alfredo, koniecznie spróbuj tego łatwego w przygotowaniu Tortellini ze szpinakiem oraz z Sosem Serowym Ricotta. Wiele osób, które wychowały się na Sycylii miało okazję spróbować tortellini z ricottą.

Jedna wersja jest lekko słodzona, z odrobiną cukru, może mniej niż łyżeczka do herbaty, inna zaś bardziej słona. To typowy smak dla wielu sycylijskich potraw w tym stylu. Również w połączeniu z ricottą i parmezanem dałoby to lekko słodki, pikantny smak.

Obejrzyj nasze filmy:

Jednak niektóre wersje tortellini ze szpinakiem i ricottą nie zawierają cukru. Zamiast niego dodaje się do nich odrobinę skórki z cytryny i pieprz. 

Zazwyczaj podaję to danie z oliwą i tartym parmezanem. Jest pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na domowe tortellini, ale możecie kupić – gotowe przygotowane tortellini w jednym z marketów.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • odrobina wody
  • odrobina oliwy

Składniki na farsz

  • 150g sera ricotta
  • 150g szpinaku
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Tortellini ze szpinakiem i ricottą przepis

Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastycznie. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kiedy ciasto będzie w lodówce pora na przygotowanie farszu. Szpinak, oliwę, ricottę, sól, jajko i pieprz wkładamy do blendera i blendujemy. Dodajemy do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszamy już przy pomocy łyżki.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi. Tortellini z zasady powinny mieć wielkość, naszych polskich uszek. Ale oczywiście nic się nie stanie jak zrobicie je odrobinę większe.  Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podaję tortellini z oliwą i tartym parmezanem. Ale możecie również przygotować sos śmietanowy ze szpinakiem.

Tortellini ze szpinakiem i ricottą
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
Szybki obiad – tortellini ze szpinakiem, oliwą i parmezanem

Smacznego!