Tortellini z gorgonzolą to delikatne rozpływające się danie, które przygotujemy samemu w domu. Danie to wywodzi się ze słoneczniej Italii, gdzie pierożki te są niezwykle popularne.

Te włoskie pierożki podaję z odrobiną dobrej oliwy z oliwek oraz świeżo startym parmezanem.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • odrobina wody
  • odrobina oliwy

Składniki na farsz

  • 150g sera gorgonzola
  • 2 nieduże ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis

Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz – ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy ser gorgonzola, który rozgniatamy widelcem i całość łączymy z pozostałymi składnikami.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi . Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Tortellini podajemy skropione oliwą i posypane tartym parmezanem.

Tortellini z gorgonzolą
Tortellini z gorgonzolą

Smacznego!