Tortellini z gorgonzolą to delikatne rozpływające się danie, które przygotujemy samemu w domu. Danie to wywodzi się ze słoneczniej Italii, gdzie pierożki te są niezwykle popularne.
Te włoskie pierożki podaję z odrobiną dobrej oliwy z oliwek oraz świeżo startym parmezanem.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- odrobina wody
- odrobina oliwy
Składniki na farsz
- 150g sera gorgonzola
- 2 nieduże ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis
Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz – ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy ser gorgonzola, który rozgniatamy widelcem i całość łączymy z pozostałymi składnikami.
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi . Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Tortellini podajemy skropione oliwą i posypane tartym parmezanem.

Smacznego!