Dorsz czarny z bukietem warzyw to propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Ja używam polędwicy z dorsza, bo jest znacznie bardziej mięsista.

Sprawdź przepis: Łosoś w słodko- słonej marynacie

Dorsza przygotujemy bardzo klasycznie, w cytrynie, z odrobiną oliwy z oliwek i tylko sól i pieprz. Do tego odrobinę ryżu i będziemy mieli pełnowartościowy posiłek.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • polędwica czarnego dorsza
  • ryż długoziarnisty
  • mrożone warzywa
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • cytryna

Dorsz czarny z bukietem warzyw – przepis

Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy ją na 10 minut, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minuty.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i następnie wkładamy warzywa. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami i smażymy, aż będą al dente.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Dorsz czarny z bukietem warzyw
Dorsz czarny z bukietem warzyw

Na talerz wykładamy odrobinę ryżu, duszone warzywa oraz upieczonego dorsza!

Smacznego!