Dorsz czarny z bukietem warzyw to propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Ja używam polędwicy z dorsza, bo jest znacznie bardziej mięsista.
Sprawdź przepis: Łosoś w słodko- słonej marynacie
Dorsza przygotujemy bardzo klasycznie, w cytrynie, z odrobiną oliwy z oliwek i tylko sól i pieprz. Do tego odrobinę ryżu i będziemy mieli pełnowartościowy posiłek.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- polędwica czarnego dorsza
- ryż długoziarnisty
- mrożone warzywa
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy
- cytryna
Dorsz czarny z bukietem warzyw – przepis
Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy ją na 10 minut, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minuty.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i następnie wkładamy warzywa. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami i smażymy, aż będą al dente.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na talerz wykładamy odrobinę ryżu, duszone warzywa oraz upieczonego dorsza!
Smacznego!