Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron z serem to bardzo proste dnie w wykonaniu a jednocześnie tanie.
Wegnie mogą zrobić go z serem wegańskim, lub wykorzystać do tego dynię.
Okres jesienno zimowy to idealny czas na eksperymentowanie właśnie z tym produktem.
Obejrzyj nasze filmy:
Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 250 makaronu spaghetti lub chińskiego
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 2-3 ząbki czosnku ( w zależności od gustu)
- 1 średnia cebula
- 160 ml mleka roślinnego
- Sól, pieprz, oregano
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis na makaron z serem
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Dynię pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i polej oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zblenduj na gładką masę wraz z czosnkiem, cebulą i mlekiem roślinnym
- Przełóż wszystko na patelnię, dodaj makaron, płatki drożdżowe dopraw solą, pieprzem, oregano i curry. Często mieszaj by sos nie przywarł, gdy zgęstnieje przełóż na talerz.
Smacznego!