Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron z serem to bardzo proste dnie w wykonaniu a jednocześnie tanie.

Wegnie mogą zrobić go z serem wegańskim, lub wykorzystać do tego dynię.

Okres jesienno zimowy to idealny czas na eksperymentowanie właśnie z tym produktem.

Obejrzyj nasze filmy:

Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 250 makaronu spaghetti lub chińskiego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2-3 ząbki czosnku ( w zależności od gustu)
  • 1 średnia cebula
  • 160 ml mleka roślinnego
  • Sól, pieprz, oregano
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis na makaron z serem

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Dynię pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i polej oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zblenduj na gładką masę wraz z czosnkiem, cebulą i mlekiem roślinnym
  3. Przełóż wszystko na patelnię, dodaj makaron, płatki drożdżowe dopraw solą, pieprzem, oregano i curry. Często mieszaj by sos nie przywarł, gdy zgęstnieje przełóż na talerz.

Smacznego!