Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na spotkanie w gronie najbliższych.
Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami to pyszne danie włoskie, które składa się z szerokich płaskich makaronów, kawałków soczystego kurczaka i aromatycznych suszonych pomidorów. To danie jest połączeniem prostoty i smaku.
Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami to danie, które można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można dodać do niego szpinak lub rukolę, aby dodać mu świeżości. Można również dodać suszone owoce lub orzechy, aby wzbogacić smak dania.
Suszone pomidory nadadzą temu daniu głębi, a kolorystyka skusi każdego.
Listę składników oraz przepis przedstawiam poniżej.
Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami składniki
- 250 g makaronu Papardelle
- 250 g kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-6 suszonych pomidorów w zalewie
- Sól, pieprz do smaku
- 200 ml śmietany 18%
- Oliwa z oliwek
Papardelle z kurczakiem składniki
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się opakowaniu. I odstaw na chwilę, ale nie wolno go przelewać wodą.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek natomiast w talarki. Kurczaka umyj i pokrój w paski.
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek. Czosnek smażymy bardzo krótko, zbyt długo smażony czosnek robi się gorzki i może popsuć smak całej potrawy. Na patelnię następnie dodajemy kurczaka. Podsmażamy całość przez 7-8 minut.
Do tak przygotowanego farszu dodaj makaron, wszystko wymieszaj a następnie dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.
Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami to danie, które można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można dodać do niego szpinak lub rukolę, aby dodać mu świeżości. Można również dodać suszone owoce lub orzechy, aby wzbogacić smak dania.
Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami to proste danie, które można przygotować w kilka minut. Jest pyszne, aromatyczne i sycące. Idealne na obiad lub kolację. Polecamy spróbować tego przepisu i cieszyć się wyjątkowym smakiem kuchni włoskiej.
Smacznego!