Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów na poprawę odporności. Zwłaszcza w sezonie grypowym, jesnienno-zimowym, warto sięgnąć po dawne receptury.…
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny to bomba witaminowo i antybakteryjna idealna podczas przeziębienia, grypy. Wiadomo,…
Prosty syrop z cebuli
Cebula od wieków jest znana nie tylko jako składników wielu potraw, ale dzięki swoim składnikom i właściwością jest…
Fenomen yerba mate – dlaczego warto ją pić?
Yerba mate to pochodzący z Ameryki Południowej napój, który ma miliony miłośników na całym świecie. Yerba ma pozytywny…
Tran – właściwości, dawkowanie, rola
Tran został odkryty w połowie XX wieku. Jest on bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede…
Jak wzmocnić odporność
Odporność jest tematem spornym wśród społeczeństwa. Wiadomo, że dużą rolę odgrywa w głównej mierze genetyka oraz samo prowadzenie…
Herbata na wzmocnienie odporności
Zima to okres wzmożonych zachorowań na grypę, ale również znacznie cześciej łapią nas różne infekcje. Warto w tym…
Imbir- właściwości zdrowotne
Imbir to przyprawa, która coraz częściej jest stosowana w Polskiej kuchni. Od zawsze była popularna w potrawach rodem…
Syrop z cebuli
Cebula to warzywo znane na całym świecie, jest to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w każdej kuchni. Cebula…
Herbata z witaminą C
Herbata z witaminą C w okresie jesienno zimowym pomaga nam poprawić odporność organizmu, a w przypadku już złapanej…
Witamina C – właściwości i zastosowanie
Witamina C odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w człowieku m.in.wzmacnia odporność oraz…
Domowa mrożona herbata
Domowa mrożona herbata to idealne napój na upalne dni. Przygotowana w domu będzie znacznie zdrowsza niż ta kupiona…
Naturalne syropy w kuchni
Przy gotowaniu w domu wykorzystuje się wiele różnych składników, także tych naturalnego pochodzenia. Czy i kiedy warto wykorzystywać…
3 przepisy na pyszne koktajle, które dodadzą Ci energii po zimie!
Zima to czas naprawdę sporego wysiłku dla organizmu. Nic dziwnego, że gdy chyli się już ku końcowi, naprawdę…
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne
W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w…
Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?
Często możemy usłyszeć, że zdrowie trzeba szanować, bo mamy tylko jedno. Może się wydawać, że to zwykły frazes,…
Niesamowite właściwości awokado
Historia awokado sięga epoki Neolitu. Wykopaliska sugerują, że krajem pochodzenia tego cudownego owocu jest Meksyk. Ma gruszkowaty kształt,…
Kardamon i jego właściwości
Kardamon to przyprawa używana od lat. Występuje w postaci sproszkowanego proszku, nasion lub strączków. Możemy ja rozpoznać poprzez…
Kurkuma – właściwości zdrowotne
Niepozorny żółty proszek, bardzo rzadko wykorzystywany przez nas ma nieprawdopodobne i szerokie zastosowanie lecznicze. Jakie zatem właściwości ma…
Zielona herbata – właściwości lecznicze
Zielona herbata różni się od wszystkich innych tym, że nie ulega fermentacji lecz suszona jest zaraz po zebraniu…
Cudowne właściwości czekolady
Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w…