Lipowy miód – słodki przysmak, cudowny słodzik i niezwykłe wsparcie dla zdrowia, a niegdyś nawet jeden z podstawowych składników domowych apteczek. Wyjątkowo smaczny i wysoce odżywczy element diety o wielu walorach zdrowotnych, który w okresach osłabienia i spadku formy szybko stawia na nogi całą rodzinę. W czasie przeziębienia i w okresie grypowym miód lipowy świetnie wspiera organizm i pomaga szybciej uporać się z infekcją. Choć nie jest farmaceutykiem, w oczach naszych babć niedaleko mu do medykamentów rodem z apteki.
Lipowy miód – bogactwo wartości i doskonały smak
Niewiele jest tak smakowitych, całkowicie naturalnych produktów, jak miody. Ten niezwykły dar przyrody jest pełen nie tylko doskonałych walorów smakowych, ale i mnóstwa wartości odżywczych. Znajdziemy w nim wysokoenergetyczne węglowodany (około 330 kcal w 100 gramach produktu), minerały jak potas, magnez, mangan czy wapń, witaminy – C i z grupy B oraz wiele związków czynnych o korzystnym działaniu na nasz organizm. Zawarty w nektarze olejek eteryczny uspokaja i łagodzi napięcie nerwowe, flawonoidy działają silnie przeciwutleniająco, antynowotworowo i przeciwzapalnie, a kwasy organiczne niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, hamując nadmierną fermentację w jelitach. Ponadto miód lipowy to skarbnica: glikozydów i garbników, związków gorczycowych, saponin i enzymów. By wykorzystać w pełni ich działanie, należy uważać na temperaturę potraw, do jakich dodajemy miód lipowy – w wyższej niż 40°C większość związków niestety straci swoje niezwykłe właściwości.
Miód lipowy – na co pomaga, co leczy i jak stosować
Prozdrowotne właściwości miodu lipowego znane są już od wieków, a wiedza o doskonałym wpływie na organizm jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dlatego podobnie, jak w dawnych czasach, miód lipowy stosowany jest i dziś jako środek napotny i przeciwgorączkowy, a także wyborny środek wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych, doskonały specyfik wspomagający leczenie przeziębienia i grypy oraz lek na niegroźne infekcje. Ponieważ doskonale łagodzi stres, rozluźnia oraz wspomaga dobry sen i regenerację, jest ceniony jako środek przywracający równowagę i siły witalne w okresach rekonwalescencji i silnego osłabienia. Miód lipowy z uwagi na swoje silne właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne używany jest nie tylko jako składnik pożywienia, ale i zewnętrznie na rany, zmiany skórne i owrzodzenia. Zasadniczo nektar z kwiatów lipy może być spożywany przez każdego, w tym dzieci powyżej 12 miesięcy życia, jednak z uwagi na wysoką kaloryczność, lepiej będzie korzystać z jego uroków z umiarem, szczególnie w przypadku problemów z gospodarką cukrową organizmu.
Obejrzyj nasze filmy:
Miód lipowy na co dzień – pyszny i zdrowy dodatek
Miód lipowy, oprócz swoich rewelacyjnych właściwości prozdrowotnych, to również po prostu smakowity dodatek do potraw i deserów, a także niezwykły dodatek do herbaty czy baza likierów i nalewek typu „lipa z miodem”. Świetnie komponuje się z twarogami, jogurtem i zimnymi koktajlami na bazie owoców. Jest niezastąpionym składnikiem deserów i ciast oraz niezwykłym, aromatycznym dodatkiem do wytrawnych dań. Zastąpienie nim cukru przynosi szybkie i zauważalne korzyści zdrowotne dla całej rodziny, zwłaszcza osób zmagających się z drobnymi dolegliwościami, seniorów i najmłodszych. Istotne jest jednak, by pochodził z dobrego, sprawdzonego źródła – pasiek oddalonych od dróg i zanieczyszczeń oraz zaufanych dostawców. Kupując złocisty nektar w doskonałej klasy miejscach, jak choćby sklep Miody Krupiec (miodykrupiec.pl) – rodzinnej pasiece z tradycjami, możemy liczyć na wysokiej jakości miód lipowy. Cena słoiczków zwykle uzależniona jest od ich wielkości i sięga od około 15 zł za opakowanie o pojemności 220 ml, do mniej niż 50 zł w przypadku dużych, litrowych słoików
