Pachnące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale również dodatek do czerwonego barszczu podawanego na Wigilię, albo inne okazje.

W tym wpisie pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to pyszne danie. Ja przygotuje je tradycyjnie z grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety z kapustą.

Krokiety to w gruncie rzeczy naleśnik, panierowany w bułce tartej smażony na oleju. Można powiedzieć, że jest to pewien rodzaj pasztecika. Można przygotwać wiele rodzai krokietów. Bardzo popularne są krokiety z mięsem, czy warzywami.

Obejrzyj nasze filmy:

Na Wigilię zawsze do wigilijnego barszczu podaję rumiane i chrupiące krokiety wypełnione farszem przygotowanym z kapusty kiszonej i grzybów. Ponieważ grzyby będziemy drobno siekali, więc wykorzystajcie zarówno kapelusze i nóżki. Do przygotowania krokietów z kapustą możecie użyć kapusty kiszonej przygotowanej wcześniej w domu – przepis na kapustę kiszoną.

Mój blog kulinarny to nie tylko przepisy, to również skarbnica, wskazówek, porad. Przeczytajcie zatem przepis do końca, zanim zacznie przygotowania.

Polecam Wam też przepisy na bardzo wigilijne potrawy, na przykład uszka z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami.

Krokiety – składniki na farsz

  • 500g kapusty kiszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

Krokiety składniki

  • 300g mąki
  • 3/4 szklanki wody ok. 200 ml
  • 3/4 szklanki mleka ok. 200 ml
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Krokiety panierka składniki

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smazenia

Krokiety przepisy

Przygotowanie krokietów musimy zacząć dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy grzyby i zalewamy je 2 szklankami wody. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia wodę przelewamy do szklanek, nie wylewamy jej, bo przyda się do gotowania kapusty, a grzyby drobno kroimy.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy do niej grzyby i razem z cebulą smażymy przez około 2 minuty.

Kapustę kiszoną odsączamy, ale nie myjemy. Płukanie kapusty wodą, to ogromny błąd, wypłukujemy cały jej smak i witaminy. Kapustę drobno kroimy wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy, grzyby, podlewamy wodą z moczenia grzybów i gotujemy. Kapusta będzie nam się gotować ok. 1-1,5 godziny. Kapusta z grzybami po ugotowaniu powinna być miękka. Farsz do krokietów odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz pora na przygotowanie ciasta do krokietów. Robimy je identycznie jak ciasto naleśnikowe, jednak powinno być odrobine gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę, wpijamy jajka, dodajemy wodę, mleko i szczyptę soli.

Ja zawsze używam wody gazowanej, a jajka wybijam wcześniej do miseczki, aby mieć pewność, że są świeże i nie wpadnie nam do ciasta skorupka.

Wszystkie składniki mieszamy i na patelni smażymy naleśniki. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię, jednak naleśniki smażymy na średnim ogniu, aby nam się dobrze wysmażyły. Do smażenia użyjcie patelni z nieprzywieralnym dnem. Naleśniki smażymy około 1-1,5 minut z każdej strony.

Na naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Następnie zwijamy boki do środki i rolujemy cały naleśnik. Na sam koniec pozostało panierowanie i usmażenie krokietów. Ja to robię na chwilę przed podaniem. Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję widelcem. Na talerz wysypują bułkę tartą.

Naleśnika z farszem maczam w jajko, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na większej patelni z odrobiną oleju do smażenia układam krokiety i smażę na rumiany kolor. Smażymy na średnik ogniu, aby krokiety usmażyły się nie tylko z zewnątrz, ale były i ciepłe w środku. Co chwilę przekręcamy ja na każdą stronę, tak aby każda część krokieta była w złotym kolorze.

Krokiety
Krokiety

Smacznego!