Uszka z grzybami
Inne

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami, to jedna z najbardziej znanych potraw na wigilijnym stole. Ale czy można je podawać wyłącznie w święta? Zdecydowanie nie. Takie uszka skąpane w czerwonym barszczu śmiało można podać również na obiad lub na rodzinnych przyjęciach. Z pewnością każdy sięgnie po nie sięgnie. W końcu czy można się im oprzeć?

Tradycyjne farsz do uszek przygotowywany jest na bazie suszonych grzybów. Jednak śmiało można go też zrobić z pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek.

Składniki na farsz do uszek:

  • 30 g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 pełna łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto do uszek:

  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • gorąca, przegotowana woda

Uszka z grzybami – przepis

Suszone grzyby wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy na 3-4 godziny lub na noc.

Garnek z grzybami ustawiamy po tym czasie na palniku i gotujemy nasze grzyby pod przykryciem około 30 minut. Odcedzamy. Wodę z moczenia grzybów można wykorzystać do przygotowania czerwonego barszczu.

Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub drobno kroimy.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno być miękkie i elastyczne.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy małe kółka. W środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi, a następnie łączymy oba końce pieroga tworząc kształt uszka.

Gotowe uszka układamy pod ściereczką, aby nie wyschły. A następnie partiami gotujemy w osolonej wodzie.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.