Uszka z grzybami, to jedna z najbardziej znanych potraw na wigilijnym stole. Ale czy można je podawać wyłącznie w święta? Zdecydowanie nie. Takie uszka skąpane w czerwonym barszczu śmiało można podać również na obiad lub na rodzinnych przyjęciach. Z pewnością każdy sięgnie po nie sięgnie. W końcu czy można się im oprzeć?
Uszka z grzybami to bardzo tradycyjne i bardzo wigilijne danie, dlatego to danie szykuję zawsze z suszonych, leśnych grzybów. Przepis na uszka z grzybami jest sprawdzony i podane razem z wigilijnym czerwonym barszczem smakują rewelacyjnie.
Tradycyjne farsz do uszek przygotowywany jest na bazie suszonych grzybów. Jednak śmiało można go też zrobić z pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek.
Obejrzyj nasze filmy:
Z mojego przepisu ciasto na uszka wychodzi bardzo miękkie i elastyczne, uszka podczas gotowania nie będą się rozpadały, tak samo zamoczone w barszczyku.
Zanim zaczniecie przygotowania przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim kilka ciekawych porad i wskazówek.
Składniki na farsz do uszek:
- 30 g suszonych borowików lub innych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 pełna łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto do uszek:
- około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 żółtko
- szczypta soli
- gorąca, przegotowana woda
Uszka z grzybami – przepis
Suszone grzyby wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy na 3-4 godziny lub na noc. Najlepiej będzie jak zostawimy je do namoczenia na całą noc. Pamiętajcie aby zostawić je w chłodnym miescu.
Garnek z grzybami ustawiamy po tym czasie na palniku i gotujemy nasze grzyby pod przykryciem około 30 minut. Odcedzamy.
Porada: Wodę z moczenia grzybów można wykorzystać do przygotowania czerwonego barszczu.
Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub drobno kroimy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno być miękkie i elastyczne. Zanim zaczniemy przygotowanie uszek, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na leżakowanie. Ciasto powinno leżakować minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Ciasto dzielimy na 2 części. Część ciasta, której w danej chwili nie rozwałkowujemy przykrywamy ściereczką. Wycinamy małe kółka. W środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi, a następnie łączymy oba końce pieroga tworząc kształt uszka.
Gotowe uszka układamy pod ściereczką, aby nie wyschły. A następnie partiami gotujemy w osolonej wodzie. Tutaj bardzo ważne, aby nie gotować za dużo uszek naraz, nie będą miały miejsca do gotowania i mogą się posklejać.
Smacznego!