
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami, to jedna z najbardziej znanych potraw na wigilijnym stole. Ale czy można je podawać wyłącznie w święta? Zdecydowanie nie. Takie uszka skąpane w czerwonym barszczu śmiało można podać również na obiad lub na rodzinnych przyjęciach. Z pewnością każdy sięgnie po nie sięgnie. W końcu czy można się im oprzeć?
Tradycyjne farsz do uszek przygotowywany jest na bazie suszonych grzybów. Jednak śmiało można go też zrobić z pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek.
Składniki na farsz do uszek:
- 30 g suszonych borowików lub innych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 pełna łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto do uszek:
- około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 żółtko
- szczypta soli
- gorąca, przegotowana woda
Uszka z grzybami – przepis
Suszone grzyby wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy na 3-4 godziny lub na noc.
Garnek z grzybami ustawiamy po tym czasie na palniku i gotujemy nasze grzyby pod przykryciem około 30 minut. Odcedzamy. Wodę z moczenia grzybów można wykorzystać do przygotowania czerwonego barszczu.
Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub drobno kroimy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy małe kółka. W środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi, a następnie łączymy oba końce pieroga tworząc kształt uszka.
Gotowe uszka układamy pod ściereczką, aby nie wyschły. A następnie partiami gotujemy w osolonej wodzie.
Smacznego!