Napoleonka
Desery

Napoleonka

Napoleonka to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na cieście francuskim z aksamitnym kremem budyniowym. Przygotowanie kremu budyniowego nie wymaga od nas używania miksera. Zobaczcie jak krok po kroku przygotować domową wersję Napoleonki.

Znanych jest wiele różnych rodzai napoleonek, możemy spotkać Napoleonkę na kruchym spodzie, albo napoleonkę na cieście filo. Jednak moim zdaniem najbardziej znana jest wersja na cieście francuskim. Możecie je przygotować w domu. Robi się je bardzo łatwo, albo skorzystać z gotowego kupnego ciasta francuskiego.

Klasyczna Napoleonka zwana jest również kremówką. Jednak różnicą w jej przygotowaniu jest to, że do masy budyniowej nie będziemy dodać masła. Napoleonka to ciasto, które dość długo zachowuje swoją świeżość, jednak wymaga tego, aby była trzymana w lodówce.

W internecie znajdziecie również przepis na Napoleonkę bez pieczenia, ja Wam pokażę jak przygotować klasyczną wersję tego ciasta.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na kremówkę z bitą śmietaną, która jest bardzo podobna do napoleonki, jednak z dodatkiem bitej śmietany. Ale może zainteresuje Was przepis na klasyczną babciną szarlotkę?

Zanim jednak przystąpicie do przygotowania tego deseru przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie w nim kilka wskazówek i porad.

Napoleonka
Napoleonka

Ciasto francuskie składniki

  • 1 jajko
  • 300g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml ciepłej wody

Napoleonka składniki

  • 1,25 l mleka
  • 120g cukru
  • 250 g masła
  • 3 budynie bez cukru – waniliowe
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżki esencji waniliowej
  • 3 jajka

Napoleonka przepis

Przygotowanie napoleonki zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego ciasta, które dostaniecie w każdym sklepie.

Z całej porcji masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie i nie kleić się zbytnio do rąk. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, należy je rozwałkować na grubość ok. 2 cm i zawinąć w folię. Teraz ciasto odpoczywa w lodówce przez 1 godzinę

W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować.

Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy go na 3-4 części i bardzo lekko rozwałkowujemy, praktycznie tylko dotykamy go wałkiem. Powinno być odrobine cieńsze. Ciasto francuskie zawijamy w folię (można go rolując na folii) i włożyć do zamrażalnika na około 10-15 minut.

Ciasto wyjmujemy znów rozwałkowujemy i do lodówki. Czynność tą powtarzamy łącznie 3 razy.

Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika przeciąć na pół, jedną część chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wałkujemy je w prostokąt. Przekładamy je na blachę do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. i pieczemy spód przez 15 minut. Pieczemy w piekarniku w opcji góra – dół. Ciasto powinno być złoto – rumiane. W ten sam sposób przygotowujemy i drugi kawałek ciasta.

Masło wkładamy do większego garnka, dodajemy również esencję waniliową, cukier, 750 ml mleka i podgrzewamy, aby masło się rozpuściło.

W tym czasie pozostałe mleko mieszamy z mąką, żółtkami oraz budyniami. Możemy wykorzystać do tego celu mikser, albo wymieszać wszystko przy pomocy rózgi kuchennej.

Jak masło zacznie „pyrkotać” i się gotować powoli wlewamy masę z rozpuszczonymi budyniami. Budyń gotujemy aż zacznie robić się gęsty, cały czas mieszając, aby nam się nie przypalił. Będzie się tak gotował około 3 minut. Odstawiamy go na 2 -3 minuty do przestygnięcia. Ale nie dłużej, bo bardzo szybko stężeje.

Dolny blat ciasta francuskiego możemy owinąć po brzegach folią, aby budyń nam nie wypłyną. Przekładamy jeszcze ciepły budyń na ciasto francuskie i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Tak przygotowana domowa Napoleonka powinna powędrować przynajmniej na 5 godzin do lodówki. Po tym czasie możemy już kroić ciasto bez obawy, że będzie się psuło.

Napoleonka
Napoleonka

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anonim
8 grudnia 2022 14:25

Pycha! Super wygląda.