Szarlotka, czyli połączenie pysznego kruchego ciasta z jabłkami. Polska jest największym producentem jabłek więc najpopularniejsze ciasto w tym kraju musi mieć je w składzie. Szarlotka na kruchym spodzie pochodzi z Francji, tam królewski kucharz wymyślił to ciasto dla swojego cara. A jej nazwa pochodzi od imienia Charlotte, która została późniejszą carycą.

W Polsce nazywana także jabłecznikiem, smakuje wyśmienicie na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.

Szarlotka z kruszonką może być zrobiona z jabłek pokrojonych na kawałki lub z jabłkowej masy, do tego w polskiej wersji można znaleźć także przyprawy korzenne, a najczęściej cynamon, który doskonale komponuje się z jabłkami. Wilgotna szarlotka, krucha na spodzie jest jednym z ulubionych ciast Polaków.

Obejrzyj nasze filmy:

Jej przepis nie jest skomplikowany, jednak trzeba poświęcić chwilę, by spód był idealnie kruchy.

Jak podać szarlotkę?

Szarlotka na kruchym cieście jest często podawana w kawiarniach, lecz z łatwością można ją zrobić także w domu. Jabłka na szczęście są dostępne cały rok!

Szarlotka Babci Basi to „niebo w gębie”, pyszna, rozpływająca się w ustach. Szarlotka jest zrobiona na kruchym cieście z dużą ilość jabłek. Po wierzchu polana jest lukrem.

Jak przygotujecie tą szarlotkę to możecie być pewni, że w mgnieniu oka zniknie z blaszki do pieczenia.

Przepisy na pyszne ciasta

Szarlotka z prażonymi jabłkami to klasyczny przepis na słodki deser. Jeśli jednak wolicie inne ciasta to zapraszam Was do przejrzenia przepisów. Znajdziecie tam przepis na sernik na kruchym spodzie, albo wyśmienite ciasto 3 Bit.

Składniki na kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła (250g)
  • jajko

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru

Szybki przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Dodatkowo

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie jabłkowe – przepis

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Jabłka przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, cynamon i prażymy aż zmiękną. Powinniśmy je prażyć, aż odparujemy z nich nadmiar soków.

Szarlotka przepis

Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Teraz czas, aby kruche ciasto powędrowało do lodówki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto zostawiamy na około 10 minut, następnie rozwałkowujemy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy połowę kruchego ciasta. Na cieście układamy wcześniej uprażone jabłka i przykrywamy drugą połową ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia. To zapobiegnie nadmiernemu kruszeniu się ciasta i jabłka muszą delikatnie zastygnąć.

Po ostygnięciu polewamy je lukrem – składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty. W zależności od konsystencji możemy dodać odrobinę więcej mleka lub cukru pudru.

Szarlotka Babci Basi
Szarlotka
Szarlotka Babci Basi
Szarlotka Babci Basi

Smacznego!