Jogurtowe babeczki do przygotowania w niecałą godzinę. Szybki przepis, idealny na podwieczorek dla dzieci, jako dodatek do drugiego śniadania w szkole czy lunchu w pracy. Doskonałe też, gdy czasu mało, a szykują się niezapowiedziani goście.
W smaku słodkie, cytrynowe, orzeźwiające i puszyste. Sprawdzą się z każdym rodzajem Waszych ulubionych owoców.
Sprawdź przepis na Czekoladowe muffinki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 130 g cukru
- 2 świeże jajka klasy L
- 250 ml gęstego jogurtu (np. greckiego)
- 125 ml oleju słonecznikowego albo rzepakowego
- skórka starta z jednej cytryny
- mały kubeczek schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ulubione owoce do dekoracji
Jogurtowe babeczki z bitą śmietaną i owocami – przepis
Misę, w której ubijać będziemy śmietanę, wstawiamy do lodówki. Suche składniki poza cukrem pudrem (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier) mieszamy w jednej misce.
W drugiej lekko roztrzepujemy jajka, bełtamy wraz z jogurtem, olejem i skórką z cytryny. Zawartość obu naczyń łączymy i lekko mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej 12 papilotkami. Pieczemy bez termoobiegu przez około 25 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Warto przeczytać: Rustykalna tarta z gruszkami
Wyjmujemy z lodówki misę miksera i wlewamy do niej schłodzoną kremówkę, ubijamy przez pół minuty na wolnych obrotach, po czym stopniowo zwiększamy tempo miksowania. Gdy śmietana zacznie nam gęstnieć, dosypujemy cukier puder i mieszamy jeszcze chwile do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy do rękawa lub szprycy cukierniczej.
Dekorujemy wierzch ostygniętych babeczek i ozdabiamy ulubionymi owocami.
Smacznego!