Sałatka „prawie grecka” to szybka do przygotowania propozycja na lekką kolację, kiedy odwiedzą nas znajomi. Idealnie do tej sałatki pasują grzanki z masłem czosnkowy.
Przepis na: Sałatka z kurczakiem i parmezanem
Składniki
- dowolny miks sałat
- 2 ogórki gruntowe, zielone
- 1 duży pomidor
- 15 oliwek
- ser feta
- 3-4 łyżki oliwy
Składniki na grzanki
- bagietka
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
Sałatka prawie grecka – przepis
Ogórek kroimy na pół, a następnie usuwamy gniazda nasienne. To praktycznie sama woda, więc popsują nam smak całej sałatki. Pomidor kroimy w większą kostkę. Oliwki na połówki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z odrobina oliwy.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź przepis na Sałatka „Tęczowy krąg”
Grzanki z masłem czosnkowym – przepis
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie każdą kromkę bagietki smarujemy tak przygotowanym masłem i wszystko pieczemy w 170 st. C. przez ok. 6-7 minut.
Sałatkę podajemy z jeszcze ciepłymi grzankami.
Smacznego!