Sałatka „prawie grecka” to szybka do przygotowania propozycja na lekką kolację, kiedy odwiedzą nas znajomi. Idealnie do tej sałatki pasują grzanki z masłem czosnkowy.

Przepis na: Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Składniki

  • dowolny miks sałat
  • 2 ogórki gruntowe, zielone
  • 1 duży pomidor
  • 15 oliwek
  • ser feta
  • 3-4 łyżki oliwy

Składniki na grzanki

  • bagietka
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sałatka prawie grecka – przepis

Ogórek kroimy na pół, a następnie usuwamy gniazda nasienne. To praktycznie sama woda, więc popsują nam smak całej sałatki. Pomidor kroimy w większą kostkę. Oliwki na połówki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z odrobina oliwy.

Obejrzyj nasze filmy:

Sprawdź przepis na Sałatka „Tęczowy krąg”

Grzanki z masłem czosnkowym – przepis

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie każdą kromkę bagietki smarujemy tak przygotowanym masłem i wszystko pieczemy w 170 st. C. przez ok. 6-7 minut.

Sałatkę podajemy z jeszcze ciepłymi grzankami.

Sałatka prawie grecka
Sałatka prawie grecka

Smacznego!