Sezonowe warzywa to genialna opcja do przygotowania szybkich i zdrowych sałatek. Podane w towarzystwie kaszy, mięsa, czy jajek to wspaniały pomysł na pyszne i pełnowartościowe danie.
Poniżej przepis na warzywa w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam jako sprawdzony przepis na lunch lub smaczną, lekką kolację.
Zobacz przepis: Sałatka kuskus ze szpinakiem i granatem
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatkę możemy również śmiało serwować podczas imprez rodzinnych, czy też spotkań z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu gościom, gdyż cieszy oko i świetnie smakuje.
Składniki
- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łodygi selera naciowego
- 8 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 mała marchewka
- 1 świeży, zielony ogórek
- 1 mała papryka
- brokuł (3 większe różyczki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego/oleju lnianego (opcjonalnie)
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sałatka „Tęczowy krąg” – przepis
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Brokuła i selera naciowego ugotować „al dente” w garnku do gotowania na parze lub w lekko osolonej wodzie (osobiście polecam sposób pierwszy z racji na większą chrupkość warzyw). Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Ogórka pokroić w małą kosteczkę. Nie obierać go ze skórki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w niewielką kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy pokroić w cienkie półksiężyce.
Przeczytaj przepis na: Sałatka z buraczkami i grzankami
Tak przygotowane składniki ułożyć na płaskim talerzu w sposób rozdzielny, tak aby sałatka przypominała (zgodnie ze swą nazwą) tęczowy krąg. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z łyżką oliwy z oliwek, a następnie skropić warzywa oraz kaszę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam każdemu tę sałatkę z racji na wspaniałe walory smakowe oraz wizualne.

Smacznego!