Placki bananowe - bez mleka
Śniadania

Placki bananowe – bez mleka

Odkryj razem z nami przepis na wyśmienite śniadanie! Placki bananowe – bez mleka, bez proszku do pieczenia i bez mąki. Receptura sprawdzi się również na kolację czy na szybki obiad. W pół godziny wszystko już będzie gotowe.

Doskonale do placuszków bananowych pasują świeże sezonowe owoce, jogurt czy konfitura. W zimie placuszki ozdobią owoce zamrożone w letniej porze. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 placuszków o średnicy 10 cm.

Sprawdź przepis: Placuszki na sodzie

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka

Placki bananowe – bez mleka – przepis

Wybieramy banany dojrzałe, najlepsze będą te, które na skórce posiadają brązowe kropki. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem lub używamy do tego miksera.

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je do uzyskania bardzo puszystej piany. Można to wykonać bez pomocy miksera. Do tak przygotowanej piany z jajek dodajemy masę bananową i delikatnie mieszamy.

Czy wiesz jak zrobić: Puszyste placuszki z ricottą

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu z użyciem 1 łyżki oleju. Teraz możemy zacząć smażyć placki bananowe. Ostrożnie przewracamy łopatką na druga stronę. Ilość oleju wystarczy do smażenia na podane proporcje. Placki wychodzą bardzo pulchne i delikatne, można kroić je widelcem.

Placki bananowe - bez mleka
Placki bananowe – bez mleka

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.