Co na obiad, żeby nie było nudno? Sięgnij po delikatesy
Poradniki

Co na obiad, żeby nie było nudno? Sięgnij po delikatesy

Nudzą Cię schabowy, rosół i pierogi? Masz ochotę na nieoczywisty obiad, który zjesz z przyjemnością i jednocześnie poznasz nowe smaki? Sięgnij po produkty delikatesowe i wzbogać swój jadłospis o pyszne oraz, co równie ważne, świeże i zdrowe produkty.

Delikatesy – źródło niecodziennych produktów spożywczych

Coraz więcej osób, będąc zainspirowanymi licznymi programami kulinarnymi, które są emitowane w niemal wszystkich najpopularniejszych telewizjach, szuka urozmaicenia swojego jadłospisu o produkty mniej oczywiste lub pochodzące z dalekich części świata. Odwiedzając delikatesy, znajdziesz produkty spożywcze, jakich nie ma w ofertach popularnych sieci handlowych lub zwykłych sklepów osiedlowych.

Mięsa w delikatesach

Spośród mięs na polskich stołach królują drób i wieprzowina. Są to mięsa powszechnie dostępne, a dania z których powstają, znane wszystkim. Rzadko jednak myślimy o tym, że inne gatunki mięsa mogą być jeszcze smaczniejsze, a nierzadko również zdrowsze. W delikatesach możesz dostać m.in.:

  • wołowinę – mięso niegdyś znacznie popularniejsze w polskiej kuchni, a obecnie chętnie jadane w krajach Europy Zachodniej i obu Amerykach, jest bogata w witaminy, żelazo i zawiera mało tłuszczu;
  • cielęcina – delikatne mięso cielęce jest bogate w składniki odżywcze i potrafi zaspokoić najbardziej wymagające podniebienie;
  • jagnięcina – to jedno z najzdrowszych mięs, a jednocześnie niezwykle delikatne i wykwintne;
  • dziczyzna – to wolne od antybiotyków mięso jest bogate w białko i zawiera bardzo mało tłuszczu.

Ryby i owoce morza

Właśnie na nich oparta jest dieta mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Ryby i owoce morza są niezwykle zdrowe, bowiem zawierają znikome ilości niezdrowego tłuszczu, za to są bogate w minerały, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryby i owoce morza na szczęście w ostatnim czasie coraz śmielej wracają na polskie stoły. Jest to niezwykle ważne nie tylko w kontekście zdrowia, ale również urozmaicenia naszego jadłospisu.

Oferty sklepów z delikatesami bogate są w świeże ryby i owoce morza pochodzące od sprawdzony i cenionych hodowców lub też z naturalnych morskich lub oceanicznych łowisk.

Sery

To może wydawać się zaskakujące, ale sery mogą być składnikiem wielu pysznych dań. W Polsce kultura jedzenia serów nie rozwinęła się, pomimo że w wielu europejskich krajach, i to wcale nie tak nam odległych, serowarstwo urosło wręcz do rangi sztuki. Sery mogą składnikiem wielu dań makaronowych, sosów, dipów lub zup. Niezwykle pyszną przystawką lub zakąską okaże się deska serów, która będzie świetnie komponować się z winem lub rzemieślniczym piwem.

Warto poznawać gatunki serów pochodzące z krajów, które na serowarstwie zbudowały swoją kulinarną tradycję. W sklepach z delikatesami znajdziesz na pewno szeroki wybór różnych odmian sera, które zaskoczą Cię smakiem.

Delikatesy to także możliwość znalezienie niecodziennych przypraw, które urozmaicą smaki potraw i wydobędą ich najcenniejsze walory.

Materiał partnera.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.