Falafel, to tradycyjne bezmięsne danie kuchni arabskiej. Ostatnio stał się niezwykle popularny również u nas. Tradycyjnie w jego skład wchodzi ciecierzyca. Ze względu na bezmięsny charakter tej potrawy, po falafel bardzo chętnie sięgają weganie i wegetarianie.
Falafel jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Te charakterystyczne smażone kulki z ciecierzycy wybornie smakują w towarzystwie humusu, domowych sosów i warzywnych dodatków.
Sprawdź przepis na: Domowy kebab
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 200 g ciecierzycy (suche ziarna)
- 0,5 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 szczypta mielonej kolendry
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta chili
- 1/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia (około 0,5 litra)
Falafel – przepis
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin, najlepiej zostawić ją na noc. Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do blendera z nożami. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki – obrane ząbki czosnku, pół cebuli, sodę i przyprawy. Blendujemy całość.
Przeczytaj przepis na: Zapiekanka z gyrosem
Szykujemy głęboką patelnię lub garnek. Rozgrzewamy olej roślinny do temperatury. Z masy w dłoniach formujemy niewielkie kulki. Jeśli masa źle się lepi można do niej dodać 1-2 łyżki wody z moczenia ciecierzycy. Uformowane kulki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 1-2 minuty. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Smacznego!