Falafel, to tradycyjne bezmięsne danie kuchni arabskiej. Ostatnio stał się niezwykle popularny również u nas. Tradycyjnie w jego skład wchodzi ciecierzyca. Ze względu na bezmięsny charakter tej potrawy, po falafel bardzo chętnie sięgają weganie i wegetarianie.

Falafel jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Te charakterystyczne smażone kulki z ciecierzycy wybornie smakują w towarzystwie humusu, domowych sosów i warzywnych dodatków.

Sprawdź przepis na: Domowy kebab

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 200 g ciecierzycy (suche ziarna)
  • 0,5 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia (około 0,5 litra)

Falafel – przepis

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin, najlepiej zostawić ją na noc. Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do blendera z nożami. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki – obrane ząbki czosnku, pół cebuli, sodę i przyprawy. Blendujemy całość.

Przeczytaj przepis na: Zapiekanka z gyrosem

Szykujemy głęboką patelnię lub garnek. Rozgrzewamy olej roślinny do temperatury. Z masy w dłoniach formujemy niewielkie kulki. Jeśli masa źle się lepi można do niej dodać 1-2 łyżki wody z moczenia ciecierzycy. Uformowane kulki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 1-2 minuty. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

Smacznego!