Domowy kebab popularna potrawa z Bliskiego Wschodu, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Ten przepis na kebab pozwoli Ci stworzyć wspaniałe danie w zaciszu własnej kuchni.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa do kebaba. Najczęściej używanym rodzajem mięsa jest wołowina lub drób, takie jak kurczak czy indyk. Ważne jest, aby wybrać mięso o niskiej zawartości tłuszczu i dobrze je pokroić na cienkie paski lub plastry. W przypadku wołowiny, najlepiej jest wybrać mięso z udźca lub polędwicy.
Chyba najtrudniejszą rzeczą jest znalezienie chlebków pita z cienkiego ciasta. Nie mówię tutaj o tortilli, bo ją dostaniemy w każdym markecie, a o picie gdzie do środka możemy włożyć mięso i surówkę.
Domowy kebab to świetna alternatywa dla wizyty w kebabowni, ponieważ pozwala na kontrolę nad składnikami i jakością. Możesz dostosować smaki i dodatki do własnych preferencji, tworząc autentyczne i smaczne danie w domu.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również pyszne przepisy na Bezglutenową pita z kurczakiem, czy jeśli lubicie orientalne smaki na hit każdej imprezy, a mianowicie tortille po meksykańsku. Musicie koniecznie spróbować tych pysznych przepisów.
Domowy kebab składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- 4 łyżki oliwy
- 2 chlebki pita
- 1 ogórek kiszony /konserwowy
- kapusta pekińska
- cebula
Domowy kebab przepis:
Dzień wcześniej marynujemy mięso – piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, albo kosteczkę, następnie dodajemy 3-4 łyżki oliwy i posypujemy sporą ilością przyprawy do kebaba. Całość mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.
Kurczaka podsmażamy na patelni do momentu aż się zarumieni, a następnie przekładamy do miseczki.
Kapustę drobno szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, cebulę w cienkie półplasterki.
Do chlebka pita wkładamy porcję kurczaka, kilka plasterków ogórka, trochę kapusty, cebulę, dodajemy przygotowany sos do kebaba i zawijamy. Tak przygotowanego kebaba układamy na suchej patelni grillowej dociskamy z góry i podgrzewamy, aż delikatnie się zarumieni (ok. 2 minut), obracamy na drugą stronę i czekamy aż będzie zarumieniony.
W skrócie, domowy kebab to pyszna potrawa, która zadowoli Twoje kubki smakowe. Przygotowanie go w domu jest łatwe i satysfakcjonujące, a efekt końcowy jest warty wysi
Smacznego!
Jedzenie z „budki z kebabem” nigdy nie dorówna temu domowemu. Znakomity pomysł (:
Kebab był wyśmienity, jedynie co bym teraz w nim zmienił to… zamiast samej piersi z kurczaka dodałbym jeszcze odrobinę mięsa np. z udek.
A powiedzcie mi proszę gdzie ja mogę kupić w sklepie takie cienkie pity do kebabów? Czy da się je kupić w jakichś sieciówkach? Niedawno biedronka wprowadziła opakowania 5 szt. pity ale są one za małe, chciałbym zrobić większego kebaba by przypominał bardziej tego kupnego :) ten ze zdjęcia wygląda na taki jak chcę zrobić :)
ps.
polecam jako mięso użyć mieszanki fileta z piersi i fileta z uda kurczaka, bardzo fajnie się komponuje :)
Nie wiem, gdzie mieszkasz… ale jak w większym mieście to kupisz je w galerii handlowej na tzw. wyspach. Widziałem też jakiś czas temu na allegro (były w różnych rozmiarach).