Tagliatelle z krewetkami i mulami
Makarony

Tagliatelle z krewetkami i mulami

Był koniec tygodnia, piątek wieczór więc najlepszy czas na romantyczną kolację we dwoje. Kolacja nie obędzie się bez wyśmienitego jedzenia. Zainspirowani programem Masterchef i przygotowanym tam przez Piotra Pielichowskiego tagliatelle postanowiliśmy zrobić podobne w domu.

Nie będzie to przepis dokładnie z programu bo lekko go zmodyfikowaliśmy.

Składniki na tagliatelle z krewetkami i mulami:

  • 250g makarony tagliatelle
  • 1 kg muli
  • 360g krewetek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l białego wina półwytrawnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 30g twardego długo dojrzewającego sera (np. parmezan)

Przepis na tagliatelle z krewetkami i mulami:

  1. Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy głowę i przewód pokarmowy.
  2. Mule dokładnie myjemy i te które były otwarte wyrzucamy. Udało nam się kupić mule zamknięte w pudełku z wodą morską, takie poleżą chwilę dłużej.
  3. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki.
  4. W dużym garnku na 3 łyżkach oliwy (ja używam oliwy pepperoni) musimy zeszklić cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Podsmażamy cebulę z czosnkiem jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie dodajemy krewetki, mule i białe wino. Całość dusimy pod przykryciem do momentu kiedy mule nam się otworzą (7-10 minut).
  5. W między czasie gotujemy makaron tagliatelle wg. przepisu na opakowaniu.
  6. Na makaron wykładamy przygotowane owoce morza i polewamy odrobiną sosu.
  7. Całość podajemy posypane startym parmezanem albo innym twardym długo dojrzewającym serem.

Smacznego ! Kolacja się udała :)

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.