Był koniec tygodnia, piątek wieczór więc najlepszy czas na romantyczną kolację we dwoje. Kolacja nie obędzie się bez wyśmienitego jedzenia. Zainspirowani programem Masterchef i przygotowanym tam przez Piotra Pielichowskiego tagliatelle postanowiliśmy zrobić podobne w domu.
Nie będzie to przepis dokładnie z programu bo lekko go zmodyfikowaliśmy.
Składniki na tagliatelle z krewetkami i mulami:
- 250g makarony tagliatelle
- 1 kg muli
- 360g krewetek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l białego wina półwytrawnego
- 3 łyżki oliwy
- 30g twardego długo dojrzewającego sera (np. parmezan)
Przepis na tagliatelle z krewetkami i mulami:
- Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy głowę i przewód pokarmowy.
- Mule dokładnie myjemy i te które były otwarte wyrzucamy. Udało nam się kupić mule zamknięte w pudełku z wodą morską, takie poleżą chwilę dłużej.
- Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- W dużym garnku na 3 łyżkach oliwy (ja używam oliwy pepperoni) musimy zeszklić cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Podsmażamy cebulę z czosnkiem jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie dodajemy krewetki, mule i białe wino. Całość dusimy pod przykryciem do momentu kiedy mule nam się otworzą (7-10 minut).
- W między czasie gotujemy makaron tagliatelle wg. przepisu na opakowaniu.
- Na makaron wykładamy przygotowane owoce morza i polewamy odrobiną sosu.
- Całość podajemy posypane startym parmezanem albo innym twardym długo dojrzewającym serem.
Smacznego ! Kolacja się udała :)
Obejrzyj nasze filmy: