Kuskus jest produktem, który łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Otrzymuje się go z pszenicy twardej. Ma postać ziarenek o średnicy ok. 1 mm.

Obecnie najczęściej jest produkowany z mąki pszennej i wody z różnymi dodatkami, w związku z tym bardziej przypomina makaron aniżeli kaszę.

Kuskus jest potrawą dość wysoko energetyczną bowiem zawiera w 100g ok. 370 kcal, jednak z drugiej strony jest potrawą lekkostrawną dlatego możemy być spokojni o gospodarkę naszego przewodu pokarmowego.

Obejrzyj nasze filmy:

Obecnie wykorzystywany jest jako dodatek do dań obiadowych oraz do różnego rodzaju sałatek.

Jak przygotować kuskus:

Gotujemy go na parze, albo zalewamy gorącą wodą (w proporcjach 1 szklanka kuskus i 1 szklanka wody), następnie odstawiamy go na ok. 5 minut. Po przygotowaniu powinien mieć formę sypką.

Jedna szklanka kaszy wystarczy na 2 porcje obiadowe.