Kuskus jest produktem, który łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Otrzymuje się go z pszenicy twardej. Ma postać ziarenek o średnicy ok. 1 mm.
Obecnie najczęściej jest produkowany z mąki pszennej i wody z różnymi dodatkami, w związku z tym bardziej przypomina makaron aniżeli kaszę.
Kuskus jest potrawą dość wysoko energetyczną bowiem zawiera w 100g ok. 370 kcal, jednak z drugiej strony jest potrawą lekkostrawną dlatego możemy być spokojni o gospodarkę naszego przewodu pokarmowego.
Obejrzyj nasze filmy:
Obecnie wykorzystywany jest jako dodatek do dań obiadowych oraz do różnego rodzaju sałatek.
Jak przygotować kuskus:
Gotujemy go na parze, albo zalewamy gorącą wodą (w proporcjach 1 szklanka kuskus i 1 szklanka wody), następnie odstawiamy go na ok. 5 minut. Po przygotowaniu powinien mieć formę sypką.
Jedna szklanka kaszy wystarczy na 2 porcje obiadowe.
Bardzo lubię kuskus. :)