
Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i papryką
Co prawda upały już za nami, ale zawsze jak jest okazja to warto grillować. Po raz kolejny (tym razem w troszkę innej wersji) nasza ulubiona sałatka z kapusty pekińskiej.
Jej wykonanie jest błyskawiczne, więc nie potrzebujemy na nią zbyt wiele czasu.
Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 duża, albo 2 małe cebule
- 15-20 oliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ogórek zielony
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 kostka sera feta
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej:
- Kapustę pekińską siekamy i dodajemy do miski.
- Pomidory, ogórka, paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę i również dodajemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Ser feta również kroimy w kostkę (może być większą).
- Oliwki kroimy w połówki (bądź ćwiartki) i dodajemy do sałatki.
- W drugiej miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i w ten sposób przygotowany sos łączymy z wcześniej pokrojoną sałatką.
Gotowe. Szybko. Prawda?
Doskonale się sprawdzi np. do kurczaka z grilla.
0 komentarzy