Upieczony kurczak
Mięsa

Jak przygotować kurczaka na grilla?

Przygotowanie kurczaka na grilla nie jest trudne, jednak aby smakował wyśmienicie warto o tym pomyśleć parę godzin przed zaplanowanym grillem, a najlepiej 1 dzień wcześniej. Potrzeba odrobiny czasu aby udka z kurczaka przeszły aromatem przypraw.

Do marynaty do kurczaka potrzebujemy: 5 łyżek oliwy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, odrobinę soli czosnkowej, 1 łyżeczkę oregano.

Udka z kurczaka (uprzednio dokładnie umyte) przekładamy do miski i polewamy je oliwą z oliwek. Następnie wsypujemy wszystkie przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby kurczak ze wszystkich stron był w naszej marynacie. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy na noc (albo chociaż na 3-4 godziny do lodówki).

Kurczaka pieczemy na grillu, bardzo powoli (aby mięso się upiekło a nie zeschło) przez ok. 30-35 minut aż będzie miękki i rumiany.

Smacznego i udanego grillowania.

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.