Makaron z boczkiem i parówką

Makaron z boczkiem i parówką

Tytuł wpisu może nie jest za bardzo zachęcający, ale sztuką przygotowania makaronu jest umiejętne dobranie składników, tak aby wszystkie razem nadawały odpowiedni smak. Warto także pamiętać o tym, aby w przepisie wykorzystać dobro jakościowo oliwę. Zaletą tego dania jest czas jaki potrzebujemy na jego przygotowanie, robi się je bardzo szybkie, a najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu. Makaron z boczkiem i parówką wbrew przypuszczeniom jest pyszny :)

Inspiracją do przygotowania tego dania był makaron z parówką który mogliśmy zjeść na wakacjach w Grecji.

Składniki

  • 200g makarony wstążki
  • 6-7 łyżek oliwy (ja użyłem oliwy pepperoni)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 200g boczku
  • 3 parówki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie makaronu z boczkiem i parówką:

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.
  2. Boczek i parówkę kroimy w grubszą kostkę.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Na patelni na jeszcze letnią oliwę dodajemy czosnek (nie wrzucajmy go na rozgrzaną oliwę bo od razu nam się spali). Podsmażamy go kilka sekund, tak aby oliwa nabrała aromatu i dodajemy cebulę, cały czas mieszając czekamy aż się zeszkli.
    Następnie dodajemy pokrojony boczek i cały czas mieszając delikatnie go podsmażamy. Ostatnim krokiem jest dodanie do naszego sosu parówki. Całość chwilę podsmażamy, pamiętając o tym aby cały czas wszystko mieszać.
  5. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron (nie musimy go odcedzać, tylko najlepiej łyżką cedzakową przełożyć go prosto z gotującej się wody).
  6. Makaron możemy podać i udekorować świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego.

P.S. Nie chwaląc się danie wyszło pyszne :)

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.