Tytuł wpisu może nie jest za bardzo zachęcający, ale sztuką przygotowania makaronu jest umiejętne dobranie składników, tak aby wszystkie razem nadawały odpowiedni smak. Warto także pamiętać o tym, aby w przepisie wykorzystać dobro jakościowo oliwę. Zaletą tego dania jest czas jaki potrzebujemy na jego przygotowanie, robi się je bardzo szybkie, a najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu. Makaron z boczkiem i parówką wbrew przypuszczeniom jest pyszny :)
Inspiracją do przygotowania tego dania był makaron z parówką który mogliśmy zjeść na wakacjach w Grecji.
Składniki
- 200g makarony wstążki
- 6-7 łyżek oliwy (ja użyłem oliwy pepperoni)
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 200g boczku
- 3 parówki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie makaronu z boczkiem i parówką:
Obejrzyj nasze filmy:
- Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.
- Boczek i parówkę kroimy w grubszą kostkę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na patelni na jeszcze letnią oliwę dodajemy czosnek (nie wrzucajmy go na rozgrzaną oliwę bo od razu nam się spali). Podsmażamy go kilka sekund, tak aby oliwa nabrała aromatu i dodajemy cebulę, cały czas mieszając czekamy aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pokrojony boczek i cały czas mieszając delikatnie go podsmażamy. Ostatnim krokiem jest dodanie do naszego sosu parówki. Całość chwilę podsmażamy, pamiętając o tym aby cały czas wszystko mieszać. - Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron (nie musimy go odcedzać, tylko najlepiej łyżką cedzakową przełożyć go prosto z gotującej się wody).
- Makaron możemy podać i udekorować świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego.
P.S. Nie chwaląc się danie wyszło pyszne :)