Już nie jednokrotnie we włoskich restauracjach mogłem się przekonać o fantastycznym smaku oliwy pepperoni. Papryczka pepperoni dodaje jej odrobinę pikanterii. Oliwa pepperoni jest dostępna praktycznie w każdym większym markecie, jednak czy warto?
Może dużo prostszym pomysłem jest zrobienie domowej oliwy pepperoni, która będzie bez dodatku chemii i innych ulepszaczy.
Oliwa pepperoni – przygotowanie:
- zamykana butelka (ok. 1 l)
- dobra oliwa z oliwek
- 2-3 (w zależności od tego jak ostra ma być oliwa) papryczki pepperoni
Butelkę dokładnie myje i odstawiamy aby nam wyschła. Następnie do butelki wkładamy umyte papryczki i całość zalewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy ją na 2 tygodnie aby oliwa nabrała tej pikanterii.
ooo! super! uwielbiam smakowe oliwy!
Mi bardzo posmakowały we włoskich restauracjach, tak więc postanowiłem zrobić ją w domu :)