Pęczak to chyba najstarsza odmiana kaszy jęczmiennej. Nie wiem dlaczego ale jest on bardzo rzadko używany w naszej kuchni, a trzeba przyznać, że jest pyszny.
Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych i będzie doskonałym zamiennikiem ziemniaków, których używamy praktycznie do każdego obiadu.
Szczególnie dobrze będzie pasował do dań z różnego rodzaju sosem.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak ugotować pęczak?
- Pęczak gotujemy w proporcjach 1 szklanka pęczaku – 2 szklanki wody.
- Przed ugotowaniem pęczaku musimy go umyć pod bieżącą wodą.
- Wkładamy go do gotującego się osolonego wrzątku z 1 łyżką masła. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 20-23 minuty.
Aby nie było nudno, podając go ozdobiłem go odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.
Pęczak doskonale będzie pasował chociażby do pieczonej karkówki z warzywami. Polecam i jestem pewny, że zakochanie się w pęczaku :)