Pęczotto z kurczakiem i warzywami to danie, które stanowi połączenie trochę klasycznego risotto z popularnym w kuchni polskiej pęczakiem. To połączenie zapewnia bogaty smak i interesującą konsystencję. Dodatek soczystego kurczaka sprawia, że pęczotto staje się kompletnym daniem, które zasmakuje całej rodzinie.
Spis treści
Pęczotto z kurczakiem to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Możesz je podać samodzielnie lub jako dodatek do sałatek lub warzyw. To sycące danie z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim.
Warto zaznaczyć, że pęczotto można również dostosować do swoich preferencji smakowych, dodając inne warzywa, takie jak groszek, marchewka czy papryka. Możesz eksperymentować z dodatkami i dopasować je do swojego gustu.
W tym przepisie ja wykorzystuję kaszę pęczak, jednak bardzo często potykamy dania przygotowywane na bazie kaszy gryczanej, te dania smakują równie dobrze. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie przepis na klasyczne kaszotto z grzybami i parmezanem, ale na wersję bardziej polską kaszotto z marchewką i groszkiem.
Pęczotto z kurczakiem i warzywami składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200g kaszy pęczak
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 brokuła
- sól
- 100 ml bulionu
Pęczotto z kurczakiem i warzywami możecie przygotować na bazie dowolnych warzyw, takich jakie lubicie najbardziej. Ja wybrałem taki zestaw.
Pęczotto z kurczakiem i warzywami przepis
Zaczynamy od przygotowania mięsa z kurczaka. Najpierw musimy przygotować marynatę. W tym celu do miski wlewamy olej, dodajemy bazylię, słodką paprykę, kurkumę i całość mieszamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przygotowanej wcześniej marynacie. Mięso odstawiamy na 15-20 minut.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Brokuła dzielimy na mniejsza fragmenty. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę, albo w paseczki podobnej wielkości jak marchewkę.
W osolonej wodzie gotujemy według przepisu na opakowaniu kaszę pęczak.
Na patelni podsmażamy kurczaka. Ponieważ olej dodawaliśmy wcześniej to już go nie dodajemy na patelnię. Kurczaka smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dorzucamy warzywa.
Dorzucamy je w kolejności od najtwardszych, czyli najpierw dodajemy marchewkę, smażymy przez chwilę następnie paprykę i na końcu brokuła.
Warzywa smażymy przez chwilę, następnie podlewamy bulionem przykrywamy i całość dusimy około 15-20 minut.
Ugotowaną kaszę pęczak dodajemy na patelnie do kurczaka i warzyw, całość mieszamy i możemy podawać. Pęczotto z kurczakiem i warzywami smakuje wyśmienicie podane posypane natką pietruszki albo jeszcze lepiej smakuje smakuje posypane posiekaną kolendrą.
Smacznego!
ile dac tego buliono? nigdy nie robilam takiej potrawy i nie wiem czy wiecej czy tylko tak ciut..
W liście składników jest napisane ok. 100 ml