Często mówimy, że zapiekanki to taki sposób aby wykorzystać pozostałe składniki z lodówki, jednak nie tym razem… Postanowiliśmy przygotować coś nowego i przygotowaliśmy zapiekankę z gyrosem.
Oryginalny smak zawdzięcza przyprawie gyros, którą to przyprawiony został kurczak. Tutaj warto wspomnieć, że im lepsza przyprawa gyros tym lepsza będzie Wasza zapiekanka :)
Zapiekanka z gyrosem – składniki:
- 250g makaronu rurki
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- przyprawa gyros
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek ketchupu
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- 250g sera żółtego
Zapiekanka z gyrosem – przepis:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Dla takiej ilości spokojnie możecie wykorzystać całą torebkę.
- Kurczaka podsmażamy na patelni. Nie musicie już używać oleju, bo dodaliśmy go do marynaty.
- Makaron gotujemy al’ dente.
- W miseczce przygotowujemy sos z czosnku, ketchupu, majonezu i śmietany.
- Ser żółty ścieramy na tarce (na dużych oczkach).
- Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę. Papryki konserwowej powinno być 3 razy więcej aniżeli ogórków.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
- makaron
- 1/3 sosu
- 1/3 sera żółtego
- kurczak
- 1/3 sosu
- 1/3 sera żółtego
- papryka i ogórek
- pozostała część sosu
- pozostały ser żółty
Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Fajne to.Trzeba zrobić kiedys :)