Kebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na czym polegają główne różnice? Komu te dania najbardziej przypadną do gustu?

Kuchnia arabska jest dość specyficzna. Wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna, znajduje wielu zwolenników. Chociaż bazuje przede wszystkim na daniach opartych o mięso (wołowe, baranie, drobiowe, ale nigdy wieprzowe), pojawia się w niej wiele akcentów wegetariańskich.

Kebab – jedno danie w wielu odsłonach

Kebab to niezwykle popularne danie kuchni arabskiej, które zdetronizowało popularne niegdyś hamburgery czy hot-dogi. Szturmem podbiło kubki smakowe Polaków, dlatego lokale serwujące kebab w Katowicach, Wrocławiu czy Kielcach mają wielu stałych gości.

Obejrzyj nasze filmy:

Warto jednak mieć świadomość, że kebab to ogólna nazwa potrawy, która występuje w wielu różnych odsłonach. Różnice polegają na sposobie przyrządzania składników, sposobie podawania, rodzaju zastosowanego mięsa oraz wykorzystanych dodatkach.

Jeśli chodzi o kebab serwowany w Katowicach oraz lokalach w innych miastach, najbardziej popularna jest wersja doner. W tym przypadku mięso pieczone jest na obrotowym rożnie i skrawane w cienkie plastry. Zwykle kawałki mięsa wraz z warzywami zawija się w lawasz.

Falafele – kotleciki z ciecierzycy

Falafele to specjał kuchni arabskiej w formie kotlecików z ciecierzycy. Stanowi bardzo pożywne, a zarazem niezwykle zdrowe danie – z uwagi na wysoką zawartość białka oraz cennych witamin i składników mineralnych.

Kotleciki z ciecierzycy mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Chociaż popularne jest ich smażenie w głębokim tłuszczu, równie dobrze smakują w wersji pieczonej.

Falafele dostępne są nie tylko w menu restauracji serwujących kuchnię arabską, ale również najlepszych barach oferujących kebab w Katowicach, Opolu, Wrocławiu czy innych miastach.

Kebab a falafel – najważniejsze różnice

Kebab i falafel to zupełnie inne dania, którzy przyrządzane są z różnych składników – i na tym polega główna różnica między nimi. Ponadto kebab – zgodnie z tradycyjną recepturą kuchni arabskiej – występuje w wersji mięsnej. Natomiast falafel to danie w 100% wegetariańskie.

Pomimo tych różnic, obydwa dania są ściśle ze sobą związane. Warto mieć świadomość, że kotleciki z ciecierzycy bardzo często zastępują mięso w kebabie. Stanowią więc kluczowy składnik tego dania, serwowanego w wersji wegetariańskiej.

Materiał partnera.