Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak.
Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki.
Zobacz również: Surówka z pieczonych buraków
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 duże buraki
- natka pietruszki
- czerwona cebula
- pieczywo razowe
- oliwa
- pieprz
- sól
Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis
- Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy.
- Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Układamy na talerzu.
- Cebulę kroimy w piórka i układamy na burakach.
- Pieczywo kroimy w kromki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i zapiekamy przez ok. 6-7 minut w temperaturze 180 st. C. Studzimy i kroimy w kostkę. Układamy na talerzu.
- Całość dekorujemy natką pietruszki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz również: Czosnkowe grzanki

Smacznego!