Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak.

Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki.

Zobacz również: Surówka z pieczonych buraków

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 duże buraki
  • natka pietruszki
  • czerwona cebula
  • pieczywo razowe
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis

  1. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy.
  2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Układamy na talerzu.
  3. Cebulę kroimy w piórka i układamy na burakach.
  4. Pieczywo kroimy w kromki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i zapiekamy przez ok. 6-7 minut w temperaturze 180 st. C. Studzimy i kroimy w kostkę. Układamy na talerzu.
  5. Całość dekorujemy natką pietruszki.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz również: Czosnkowe grzanki

Sałatka z buraczkami i grzankami
Sałatka z buraczkami i grzankami

Smacznego!