Z niecierpliwością wypatrujemy weekendu, który umożliwia nam zorganizowanie spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu przy grillu. Jak wiadomo w doborowym towarzystwie wszystko smakuje wybornie, ale warto jednak przemyśleć to, co znajdzie się na grillowym ruszcie.
Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Na co zwrócić uwagę wybierając mięso na grilla?
Bez wątpienia można grillować każdy rodzaj mięsa, jednak to, które z mięs znajdzie się na ruszcie uzależnione jest od preferencji naszego podniebienia. Wybierając mięso na grilla powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na jego jakość – powinna być najwyższa. Dlatego, gdy w sklepie do koszyka wkładamy mięso, które później ma trafić na ruszt nie wybierajmy tego w promocyjnej cenie, bo zazwyczaj oznacza to, że jest ono niższej jakości. Mięso na grilla powinno być przede wszystkim świeże i pochodzić od zaufanego producenta. Można również zdecydować się na zakup mięsa pakowanego, które jest już przyprawione i zamarynowane. Taki zakup ma wiele zalet jak np., widoczna nazwa producenta, data ważności do spożycia, a także gwarancja jakości i bezpieczeństwa.
Obejrzyj nasze filmy:
Mięsa pakowane, które przeznaczone są na grilla pochodzą z najlepszych części półtusz, dzięki czemu dostarczają różnych walorów smakowych wielbicielom mięsa grillowanego.
Wybór mięsa na grilla powinien mieć dla nas znaczenie. Powinniśmy być świadomi tego, aby na grilla trafiło najlepsze mięso np., karkówka, boczek czy skrzydełka z kurczaka. Z tego względu sięgajmy po mięsa, które nie tylko zaspokoją głód, ale będą również smaczne i zdrowe.
Ja uwielbiam najprostsze mięso na grilla, które później sobie sama przyprawiam w domu. Mam zaufanego dostawcę – firmę Kiszeczka, która ma sklep przy Bartyckiej w Warszawie. Tam się zaopatruję w wołowinę czy mięso na steki.