Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie to idealnie zamarynowane mięso, które świetnie się nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia w piekarniku. Trzeba przygotować marynatę i obtoczyć w niej mięso przynajmniej 24 godziny przez pieczeniem.

Karkówka upieczona w piekarniku może być jedzona zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.

Zobacz: Klasyczne pszenne bułki

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na marynatę

  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • ok. 1,3 kg karkówki
  • folia spożywcza

Przeczytaj: Grillowany kurczak z brokułami

Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie – przepis

  1. Czosnek drobno kroimy, solimy i delikatnie ucieramy nożem. Możemy go również przecisnąć przez praskę.
  2. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i czosnkiem.
  3. Tak przygotowaną marynatą, nacieramy karkówkę, wkładamy do miski, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
  4. Po tym czasie kroimy w plastry i pieczemy na grillu, albo wkładamy w całości do piekarnika. Pieczemy ją w piekarniku ok. 1 godz. 45 minut w temperaturze 160 st. C.

Karkówka w jogurtowo - paprykowej marynacie

Smacznego!