Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie to idealnie zamarynowane mięso, które świetnie się nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia w piekarniku. Trzeba przygotować marynatę i obtoczyć w niej mięso przynajmniej 24 godziny przez pieczeniem.
Karkówka upieczona w piekarniku może być jedzona zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.
Zobacz: Klasyczne pszenne bułki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na marynatę
- 400g gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku
Dodatkowo
- ok. 1,3 kg karkówki
- folia spożywcza
Przeczytaj: Grillowany kurczak z brokułami
Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie – przepis
- Czosnek drobno kroimy, solimy i delikatnie ucieramy nożem. Możemy go również przecisnąć przez praskę.
- Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i czosnkiem.
- Tak przygotowaną marynatą, nacieramy karkówkę, wkładamy do miski, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
- Po tym czasie kroimy w plastry i pieczemy na grillu, albo wkładamy w całości do piekarnika. Pieczemy ją w piekarniku ok. 1 godz. 45 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!