W sklepach mamy ogromny wybór majonezów, niektóre z nich mają nawet dopiski „smakuje jak domowy”. Jestem jednak przekonany, że taki majonez przygotowany w domu będzie znacznie smaczniejszy, zrobiony z wiadomych składników.
Warto jednak pamiętać, że do domowego majonezu warto używać składników wysokiej jakości.
Sprawdź przepis na: Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz
- łyżka musztardy
- 2 łyżki octu winnego (jasnego)
Domowy majonez na żółtkach – przepis
- Do wysokiego naczynia dodajemy żółtka, ocet, sól, pieprz, musztardę i blendujemy (możecie użyć również mikser).
- Blendując powoli dodajemy olej. Całość blendujemy do momentu kiedy połączą się składniki i uzyskania pożądanej konsystencji. Musicie pamiętać, że większa ilość oleju powoduje, że majonez staje się gęstszy.
Do czego użyć takiego majonezu? Możecie podać z nim na przykład domowe frytki.
Przeczytaj przepis na: Frytki z batata

Smacznego!