W sklepach mamy ogromny wybór majonezów, niektóre z nich mają nawet dopiski „smakuje jak domowy”. Jestem jednak przekonany, że taki majonez przygotowany w domu będzie znacznie smaczniejszy, zrobiony z wiadomych składników.

Warto jednak pamiętać, że do domowego majonezu warto używać składników wysokiej jakości.

Sprawdź przepis na: Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego (jasnego)

Domowy majonez na żółtkach – przepis

  1. Do wysokiego naczynia dodajemy żółtka, ocet, sól, pieprz, musztardę i blendujemy (możecie użyć również mikser).
  2. Blendując powoli dodajemy olej. Całość blendujemy do momentu kiedy połączą się składniki i uzyskania pożądanej konsystencji. Musicie pamiętać, że większa ilość oleju powoduje, że majonez staje się gęstszy.

Do czego użyć takiego majonezu? Możecie podać z nim na przykład domowe frytki.

Przeczytaj przepis na: Frytki z batata

Domowy majonez na żółtkach
Domowy majonez na żółtkach

Smacznego!