Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne.
Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek.
Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- sól
- pieprz
- 200 ml passaty pomidorowej
- olej do smażenia
- makaron spaghetti
Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka
Pulpety wołowe z makaronem – przepis
- Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut.
- Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki.
- Na odrobinie oleju podsmażamy pulpety, aby mięso nie rozpadło się później podczas duszenia.
- Na patelnię dodajemy passatę i dusimy pulpety na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- Makaron spaghetti gotujemy al dente.
- Przekładamy go na patelnię, aby wchłonął aromat sosu.
- Całość możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Przeczytaj także: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?
Smacznego!