Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne.

Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek.

Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • olej do smażenia
  • makaron spaghetti

Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka

Pulpety wołowe z makaronem – przepis

  1. Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut.
  2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki.
  3. Na odrobinie oleju podsmażamy pulpety, aby mięso nie rozpadło się później podczas duszenia.
  4. Na patelnię dodajemy passatę i dusimy pulpety na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
  5. Makaron spaghetti gotujemy al dente.
  6. Przekładamy go na patelnię, aby wchłonął aromat sosu.
  7. Całość możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Pulpety wołowe z makaronem

Przeczytaj także: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?

Smacznego!