Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych umiejętności. Nic bardziej mylnego.
Pulpety przygotujemy dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu potrzebnego na gotowanie).
Pulpety domowe kojarzą się dzieciństwem, jest do staropolskie danie przyrządzane przez polskie gospodynie od setek lat. Najpopularniejsze są pulpety w sosie koperkowym, które najlepiej zrobić z karkówki lub łopatki wieprzowej. Chcąc, by mięso było delikatniejsze przeznaczone dla młodszych smakoszy można użyć szynki, polędwiczki lub kurczaka.
Obejrzyj nasze filmy:
Takie pulpeciki w sosie dla dzieci są doskonałym pomysłem na obiad. W wersji fit do sosu można nie dodawać mąki, a nawet zrezygnować z cebuli. Jednak klasyczne pulpety doskonale smakują w pełni przyprawione.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
To proste z mielonego mięsa trzeba ulepić małe kuleczki, można je podsmażyć na patelni lub wrzucić prosto do wrzącej wody. Zawsze wychodzą mięciutkie i pyszne. Koniecznie trzeba trzymać się przepisu robiąc to danie, ważny jest każdy krok przygotowywania mięsa oraz sosu.
Najlepiej smakują z ziemniakami podczas rodzinnego obiadu. Jest to danie typowo obiadowe kojarzące się z wiosną, gdy koperek jest najbardziej aromatyczny.
My tym razem podamy je z błyskawicznie zrobionymi domowymi kopytkami i buraczkami.
Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis…
Przepisy na klasyczne polskie dania
Chyba jednym z moich ulubionych potraw jest klasyczny schabowy, przygotowujemy go bardzo szybko, a do tego często podaję pyszny domowej roboty bigos. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia.
Składniki na kopytka
- 500g ziemniaków
- 120 g mąki
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
Składniki na pulpety
- 500g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mąka
Składniki na sos koperkowy
- pęczek koperku
- 3 łyżki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietany
- ok. 1-1,5 l bulionu
Przepis na domowe kopytka
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy je przez specjalną praskę do ziemniaków. Teraz trzeba dodać do kopytek mąkę, jajko, odrobinę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Jeśli tak będzie to podsypujemy je odrobiną mąki. To ile mąki zostanie wchłonięte zależy od użytych ziemniaków do kopytek.
Ciasto dzielimy na porcje i formujemy z nich wałeczki o szerokości ok. 1 cm. Następnie nożemy odkrawamy kopytka wielkości około 2 cm.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, przez 2-3 minut, aż wypłyną na wierzch.
Uwaga: kopytka należy robić z ziemniaków ostudzonych, albo gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Bułkę namaczamy w wodzie. Zostawiamy ją w wodzie przez około 15-20 minut.
Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki, a następnie obtaczamy je w mące.
Pulpety gotujemy w bulionie (bulionu powinna być taka ilość aby przykrywała pulpety) przez ok. 20 minut.
Następnie w garnuszku mieszamy mleko, śmietanę, mąkę i koperek. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy do pulpetów, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło.
Smacznego!