Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych umiejętności. Nic bardziej mylnego. Pulpety przygotujemy dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu potrzebnego na gotowanie).

Podamy je z błyskawicznie zrobionymi domowymi kopytkami i buraczkami.

Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis…

Składniki na kopytka

  • 500g ziemniaków
  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu

Składniki na pulpety

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Składniki na sos koperkowy

  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • ok. 1-1,5 l bulionu

Przepis na domowe kopytka

  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy.
  2. Przeciskamy przez specjalną praskę do ziemniaków.
  3. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Jak będzie zbytnio kleiło się do rąk dodajemy odrobinę mąki.
  4. Ciasto dzieli na porcje i formujemy wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrawamy kopytka wielkości ok. 2 cm.
  5. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Uwaga: kopytka należy robić z ziemniaków ostudzonych, albo gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

  1. Bułkę namaczamy w wodzie.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy.
  3. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki, a następnie obtaczamy je w mące.
  4. Pulpety gotujemy w bulionie (bulionu powinna być taka ilość aby przykrywała pulpety) przez ok. 20 minut.
  5. Następnie w garnuszku mieszamy mleko, śmietanę, mąkę i koperek. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy do pulpetów, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.