Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję.
Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 1 kg słoniny
- 2 kromki chleba
- Sól, pieprz, zioła wedle uznania
Smalec z ogórkiem kiszonym – przepis:
- Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę.
- Ogórki wyciągnij z zalewy i również posiekaj w drobną kotkę
- Posiekaną słoninę przełóż do garnka i grzej do momentu aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ponownie smalec zacznij podgrzewać, mieszaj często by nie przywarł, na sam koniec dodaj starte jabłko i sól, pieprz i zioła wedle uznania. Tak przygotowany smalec odstaw do stężenia.
Smacznego!