Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję.

Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 kg słoniny
  • 2 kromki chleba
  • Sól, pieprz, zioła wedle uznania

Smalec z ogórkiem kiszonym – przepis:

  1. Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę.
  2. Ogórki wyciągnij z zalewy i również posiekaj w drobną kotkę
  3. Posiekaną słoninę przełóż do garnka i grzej do momentu aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Ponownie smalec zacznij podgrzewać, mieszaj często by nie przywarł, na sam koniec dodaj starte jabłko i sól, pieprz i zioła wedle uznania. Tak przygotowany smalec odstaw do stężenia.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: