Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania.
Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis.
Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składnik:
- 1kg wędzonych żeberek
- 250g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 0,5 kg ziemniaków
- szczypta kminku
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą
Kwaśnica – przepis
- Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 1 godziny.
- Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek.
- Gotujemy wszystko ok. 15 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut.
- Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna.
- Kwaśnicę gotujemy przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
Przeczytaj również: Meksykańska zupa z batatami

Smacznego!