Meksykańska zupa z batatami

Meksykańska zupa z batatami

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę. Będzie to meksykańska zupa z batatami i kurczakiem.

Jako, że ma być meksykańska to będzie delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :)

Do dzieła…

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej)
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • śmietana
  • papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz

Przepis na meksykańską zupę z batatami

  1. Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy.
  2. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty.
  3. Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami.
  4. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno posiekaną papryczką chilli.

Meksykańska zupa z batatami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.