
Meksykańska zupa z batatami
Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę. Będzie to meksykańska zupa z batatami i kurczakiem.
Jako, że ma być meksykańska to będzie delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia.
Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :)
Do dzieła…
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 średniej wielkości batat
- 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej)
- 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa
- śmietana
- papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
Przepis na meksykańską zupę z batatami
- Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy.
- Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty.
- Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami.
- Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno posiekaną papryczką chilli.
Smacznego!