Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak.

Jest to świetna propozycja nie tylko na świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu.

Składniki:

  • 600g śledzi
  • 1 duża cebula
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g suszonych pomidorów
  • olej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100g orzechów włoskich

Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis

Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym.

Orzechy prażymy na patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.

Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników.

Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ocet winny i pokrojone w mniejsze kawałki (wcześniej wymoczone) śledzie. Wszystko mieszamy razem.

Tak przygotowane śledzie możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.