
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak.
Jest to świetna propozycja nie tylko na świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu.
Składniki:
- 600g śledzi
- 1 duża cebula
- 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g suszonych pomidorów
- olej
- 2 łyżki octu winnego
- 100g orzechów włoskich
Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Orzechy prażymy na patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników.
Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ocet winny i pokrojone w mniejsze kawałki (wcześniej wymoczone) śledzie. Wszystko mieszamy razem.
Tak przygotowane śledzie możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!