Tran – właściwości, dawkowanie, rola

Tran - właściwości, dawkowanie, rola

Tran został odkryty w połowie XX wieku. Jest on bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim poprzez sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz witaminy D poprawia odporność oraz wspomaga prawidłową pracę mózgu.

Zalecany jest głównie w okresie jesienno – zimowym, kiedy nasz organizm narażony jest na różne infekcje.

Zobacz również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Tran otrzymywany jest ze świeżej wątroby dorsza, to jest ten najlepszy. Tańsze specyfiki są pozyskiwane z wątroby ryb z rodziny dorszowatych.

Tran – właściwości

Duża zawartość kwasów omeg-3 usprawniają pracę układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszonego ryzyka zachorowania w okresie grypowym. Organizm człowieka będzie znacznie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Jeśli już dopadnie nas infekcja, witamina A zawarta w tranie będzie wspomagała proces regeneracji błon śluzowych układu oddechowego.

Zobacz również: Rozgrzewająca zimowa herbata

Nienasycone kwasy tłuszczowe również poprawiają ukrwienie mózgu i przepływ bodźców w naszym układzie nerwowym. Kwasy te również zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nadciśnienie tętnicze bowiem wspomagają pracę układu krwionośnego. Między innymi zmniejszają krzepliwość krwi, co prowadzi do mniejszego prawdopodobieństwa zakrzepicy.

Tran – dla kogo jest przeznaczony

Tran przeznaczony jest dla każdego, kto chce poprawić odporność swojego organizmu. Zaleca się go zażywać regularnie w sezonie jesienno – zimowym. Zalecany jest również dzieciom, bowiem poprawiając pracę mózgu pozytywnie wpływa na ich rozwój. Zaleca się aby „tradycyjny tran” był przyjmowany przez dzieci od 4 roku życia. Jednak w aptekach można znaleźć również preparaty dla tych mniejszych dzieci.

Niezależnie od zakupionego specyfiku należy dokładnie przeczytać ulotkę bądź skonsultować się z lekarzem.

Tran nie powinien być przyjmowany przez osoby m.in. cierpiące na kamicę nerkową, a także osoby zażywające w innych preparatach witaminy A oraz D. Bowiem dodatkowo zażywanie tranu może spowodować ich przedawkowanie.

Zobacz również: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści

Tran – dawkowanie

Dorośli powinni zażywać 2 tabletki tranu dziennie, jednak zawsze warto sprawdzić w ulotce jak zaleca producent, bądź poprosić o konsultację lekarza. Wszystko uzależnione jest od tego w jakiej dawce został kupiony tran.

Tran - właściwości, dawkowanie, rola

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.