Klasyczne żeberka z młodą kapustą
Różności

Klasyczne żeberka z młodą kapustą

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta.

Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami.

Jak przygotować: Żeberka z paprykami i cydrem

Składniki na młodą kapustę

  • 2 kapusty
  • 1 marchewka
  • 250g kiełbasy ewentualnie szynki, albo innej wędliny
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 250 ml wody

Składniki na żeberka

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • 300ml buliony wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Sprawdź przepis na: Żeberka w pikantnej glazurze

Młoda kapusta – przepis

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i posypujemy odrobiną soli, aby zmiękłą.
  2. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy także pokrojoną kiełbasę, albo inną wędlinę. Podsmażamy.
  3. Dodajemy posiekaną kapustę podlewamy odrobiną wody, dodajemy startą marchewkę i gotujemy ok. 45 minut.
  4. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy całość jeszcze przez ok. 25 minut.
  5. Dokładamy masło, dusimy przez kolejne 15 minut i zdejmujemy z ognia.

Żeberka wieprzowe – przepis

  1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy je na patelni na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka.
  2. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i szklimy. Cebula wyciągnie nam z patelni cały smak i aromat. Zeszkloną cebulę dodajemy do żeberek.
  3. Do żeberek i cebuli dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę.
  4. Całość podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie w kubku mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do żeberek, aby je delikatnie zagęścić. Gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut mieszając, aby sos się nie przypalił.

Na talerze wykładamy kapustę, ugotowane ziemniaki i żeberka z sosem.

Klasyczne żeberka z młodą kapustą

Zobacz przepis na: Żeberka w coli z grilla

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.