Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta.
Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami.
Jak przygotować: Żeberka z paprykami i cydrem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na młodą kapustę
- 2 kapusty
- 1 marchewka
- 250g kiełbasy ewentualnie szynki, albo innej wędliny
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 250 ml wody
Składniki na żeberka
- 1kg żeberek wieprzowych
- 2 marchwie
- 1 cebula
- pietruszka
- 300ml buliony wołowego
- 2 łyżki mąki
- 100 ml wody
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Sprawdź przepis na: Żeberka w pikantnej glazurze
Młoda kapusta – przepis
- Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i posypujemy odrobiną soli, aby zmiękłą.
- Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy także pokrojoną kiełbasę, albo inną wędlinę. Podsmażamy.
- Dodajemy posiekaną kapustę podlewamy odrobiną wody, dodajemy startą marchewkę i gotujemy ok. 45 minut.
- Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy całość jeszcze przez ok. 25 minut.
- Dokładamy masło, dusimy przez kolejne 15 minut i zdejmujemy z ognia.
Żeberka wieprzowe – przepis
- Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy je na patelni na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka.
- Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i szklimy. Cebula wyciągnie nam z patelni cały smak i aromat. Zeszkloną cebulę dodajemy do żeberek.
- Do żeberek i cebuli dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę.
- Całość podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
- Po tym czasie w kubku mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do żeberek, aby je delikatnie zagęścić. Gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut mieszając, aby sos się nie przypalił.
Na talerze wykładamy kapustę, ugotowane ziemniaki i żeberka z sosem.
Zobacz przepis na: Żeberka w coli z grilla
Smacznego!