Spaghetti z krewetkami z patelni to dość nietypowa propozycja podania spaghetti. Makaron podamy na patelni, z której każdy będzie mógł nałożyć sobie taką porcję makaronu na jaką ma ochotę.
Krewetki będą w glazurze z miodu, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.
Zobacz również: Spaghetti bolognese z papryką
Obejrzyj nasze filmy:
Krewetki połączymy z delikatną, smażoną wołowiną. Połączenie idealne, będzie pysznie… sprawdźcie.
Składniki
- 12-14 dużych świeżych krewetek
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- makaron do spaghetti
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- szalotka
- 200 g wołowiny
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Przeczytaj przepis na: Pomidorowe spaghetti z indykiem
Spaghetti z krewetkami z patelni – przepis
- Wołowinę kroimy w paseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy ją z każdej strony. Po usmażeniu delikatnie solimy i pieprzymy. Przekładamy ja do miseczki.
- W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i w tak przygotowanej marynacie obtaczamy wcześniej umyte i obrane z pancerzyków krewetki.
- Na patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całosć smażymy ok. 15 sekund.
- Dodajemy krewetki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony.
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
- Jak krewetki będą usmażone dodajemy na patelnię ugotowany makaron, wołowinę, pomidorki koktajlowe i całość mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki.
- Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy makaron, aby dodać mu odrobinę koloru.
Sprawdzony przepis na: Makaron razowy z cukinią i kurczakiem
Smacznego!