Spaghetti z krewetkami z patelni to dość nietypowa propozycja podania spaghetti. Makaron podamy na patelni, z której każdy będzie mógł nałożyć sobie taką porcję makaronu na jaką ma ochotę.

Krewetki będą w glazurze z miodu, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.

Zobacz również: Spaghetti bolognese z papryką

Obejrzyj nasze filmy:

Krewetki połączymy z delikatną, smażoną wołowiną. Połączenie idealne, będzie pysznie… sprawdźcie.

Składniki

  • 12-14 dużych świeżych krewetek
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • makaron do spaghetti
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szalotka
  • 200 g wołowiny
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

Przeczytaj przepis na: Pomidorowe spaghetti z indykiem

Spaghetti z krewetkami z patelni – przepis

  1. Wołowinę kroimy w paseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy ją z każdej strony. Po usmażeniu delikatnie solimy i pieprzymy. Przekładamy ja do miseczki.
  2. W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i w tak przygotowanej marynacie obtaczamy wcześniej umyte i obrane z pancerzyków krewetki.
  3. Na patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całosć smażymy ok. 15 sekund.
  4. Dodajemy krewetki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  6. Jak krewetki będą usmażone dodajemy na patelnię ugotowany makaron, wołowinę, pomidorki koktajlowe i całość mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki.
  7. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy makaron, aby dodać mu odrobinę koloru.

Spaghetti z krewetkami z patelni

Sprawdzony przepis na: Makaron razowy z cukinią i kurczakiem

Smacznego!