Drożdżówki ze śliwkami
Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu,…
Dynia w cieście naleśnikowym
Budzisz się rano i odczuwasz silną ochotę na naleśniki? Nic dziwnego, ponieważ dzięki swojej puszystej miękkości te okrągłe piękności są wyjątkowym jedzeniem śniadaniowym: są łatwe w wykonaniu, smaczne…
Przepis na najlepszy grzaniec
Zimą chętnie sięgamy po grzańca. Ten rozgrzewający, mocno przyprawiony drink idealnie wpisuje się w każdy mroźny, deszczowy i śnieżny deszcz. Jak przygotować grzańca? Jakie wino wybrać i jakie…
Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów na poprawę odporności. Zwłaszcza w sezonie grypowym, jesnienno-zimowym, warto sięgnąć po dawne receptury. Do popularnych środków na przeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można…
Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Dynia zawiera wiele składników odżywczych oraz mikroelementów. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Przygotowanie tej smakowitej zupy zajmuje niewiele czasu…
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
Chyba każdy z nas zna smak kapusty zasmażanej. Pasuje do schabowego, kotletów mielonych, idealnie komponuje się z krupniokami i wieloma innymi daniami. Poniższy przepis jest alternatywą dla zasmażki…
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny to bomba witaminowo i antybakteryjna idealna podczas przeziębienia, grypy. Wiadomo, że czosnek ma właściwości antybakteryjne, cebula wspomaga kurację podczas kataru…
Fenomen yerba mate – dlaczego warto ją pić?
Yerba mate to pochodzący z Ameryki Południowej napój, który ma miliony miłośników na całym świecie. Yerba ma pozytywny wpływ na organizm i, jak się okazuje, można zastąpić nią…
Tran – właściwości, dawkowanie, rola
Tran został odkryty w połowie XX wieku. Jest on bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim poprzez sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz…
Jak wzmocnić odporność
Odporność jest tematem spornym wśród społeczeństwa. Wiadomo, że dużą rolę odgrywa w głównej mierze genetyka oraz samo prowadzenie organizmu. Jedni mają ją na lepszym poziomie, a inni na…
Herbata na wzmocnienie odporności
Zima to okres wzmożonych zachorowań na grypę, ale również znacznie cześciej łapią nas różne infekcje. Warto w tym okresie postarać się o poprawienie swojej odporności. Herbata na wzmocnienie…
Imbir- właściwości zdrowotne
Imbir to przyprawa, która coraz częściej jest stosowana w Polskiej kuchni. Od zawsze była popularna w potrawach rodem z kuchni azjatyckiej. Dodatek tej potrawy do potraw ma bardzo…
Syrop z cebuli
Cebula to warzywo znane na całym świecie, jest to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w każdej kuchni. Cebula oprócz tego, że jest używana w kuchni to dzięki swoim…
Herbata z witaminą C
Herbata z witaminą C w okresie jesienno zimowym pomaga nam poprawić odporność organizmu, a w przypadku już złapanej infekcji łagodzi jej objawy. Pokażę Wam jak można urozmaicić zwykłą…
Witamina C – właściwości i zastosowanie
Witamina C odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w człowieku m.in.wzmacnia odporność oraz usuwa wolne rodniki. Zwana jest również kwasem askorbinowym. Niedobór witaminy…
Domowa mrożona herbata
Domowa mrożona herbata to idealne napój na upalne dni. Przygotowana w domu będzie znacznie zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Jak zrobić taką mrożoną herbatę? Jakich składników potrzebujemy…
Naturalne syropy w kuchni
Przy gotowaniu w domu wykorzystuje się wiele różnych składników, także tych naturalnego pochodzenia. Czy i kiedy warto wykorzystywać naturalne syropy w swojej kuchni? Czy służą one tylko do…
3 przepisy na pyszne koktajle, które dodadzą Ci energii po zimie!
Zima to czas naprawdę sporego wysiłku dla organizmu. Nic dziwnego, że gdy chyli się już ku końcowi, naprawdę brakuje Ci już energii. Możesz ją jednak szybko odzyskać, pijąc…
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne
W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których wie mało,…
Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?
Często możemy usłyszeć, że zdrowie trzeba szanować, bo mamy tylko jedno. Może się wydawać, że to zwykły frazes, ale przecież taka jest prawda! Tymczasem z szacunkiem do zdrowia…
Niesamowite właściwości awokado
Historia awokado sięga epoki Neolitu. Wykopaliska sugerują, że krajem pochodzenia tego cudownego owocu jest Meksyk. Ma gruszkowaty kształt, otoczone grubą skórką o zielonoczarnym zabarwieniu. W środku kryje się…