Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini to prawdziwa eksplozja smaków! Pełne intensywnego smaku sezamu, który przenosi myśli prosto do świata chałwy, delikatnie słodkie dzięki miodowi lub golden syrupowi z nutą cynamonu. To jak jesienne klimaty zamknięte w jednym wypieku – wilgotne, aromatyczne i pełne gruszkowego uroku.
Spis treści
Co najważniejsze, nie zawiera dodatkowego cukru, zamiast niego używa miodu, jest też bez dodatkowego tłuszczu – cała konsystencja pochodzi z tahini. I to wszystko bez jajek! To ciasto z gruszkami, które zachwyca smakiem i jednocześnie wpisuje się w zdrowy, naturalny sposób przygotowania. Warto spróbować!
Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini to połączenie delikatności owoców, chrupkości migdałów oraz subtelnego posmaku tahini. Ta harmonijna kombinacja smaków sprawia, że to ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Obejrzyj nasze filmy:
Zasmakuj w połączeniu słodyczy gruszek, nut orzechowych migdałów i lekko ziemistego posmaku tahini, które łączą się w wyjątkowy wypiek, który zachwyci każde podniebienie. Gotowy na kulinarne doznania? Zanurz się w przygotowaniu tego wyjątkowego ciasta!
Co to jest tahini?
Tahini to gęsty, kremowy sos otrzymywany poprzez mielenie nasion sezamu i tworzenie z nich pasty. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni środkowowschodniej oraz w kuchniach świata do przygotowywania potraw takich jak hummus, sałatki, dipy czy też ciasta.
To bogate źródło białka roślinnego, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów, dodające potrawom charakterystycznego nutowego smaku.

Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini składniki
- 240 g tahini
- 250g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 220 g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków migdałów
- 300 g gruszek
- 250 ml soku jabłkowego
Dodatkowo
- cukier puder

W tym przepisie wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. PIekarnik nagrzewamy do 160 st. C.
Ja w swoim przepisie używam bezglutenowego mixu uniwersalnego, aby ciasto było również świetnym deserem dla osób, które nie tolerują glutenu. Jednak możecie wykorzystać również zwykłą mąkę.
Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini przepis
Do miski dodajemy tahini, a następnie miód. Oba składniki ze sobą mieszamy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Kostka powinna mieć wymiary ok. 2 cm.
W osobnej misce połączyć miks uniwersalny Incola z sodą i cynamonem, przesiać do większej miski. Dodać tahini z miodem, migdały, sok jabłkowy i pokrojone gruszki. Składniki delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki, albo widelca.

Do przygotowania tego ciasta używam tortownicy o średnicy 22 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Aby papier się lepiej trzymał formy, możemy delikatnie ją natłuścić masłem. Następnie przelewamy do niej przygotowane ciasto.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i pieczemy przez około 75 minut, albo do suchego patyczka. Musicie sprawdzić, bo może się zdarzyć, że ciasto będzie wymagało pieczenia chwilę dłużej.

Po wyjęciu studzimy i przed podaniem posypujemy odrobiną cukru pudru. Nie ukrywam, ze mi co ciasto najlepiej smakuje podawane jeszcze na ciepło.


Smacznego!