Budzisz się rano i odczuwasz silną ochotę na naleśniki? Nic dziwnego, ponieważ dzięki swojej puszystej miękkości te okrągłe piękności są wyjątkowym jedzeniem śniadaniowym: są łatwe w wykonaniu, smaczne i elastyczne. Dynia w cieście naleśnikowym to pomysł na szybkie śniadanie, albo smaczną kolację.
Możesz zmieniać przepisy zgodnie ze swoimi upodobaniami: jednego dnia jagody, chipsy czekoladowe następnego, a potem banany. Ciekawą alternatywą dla zwykłego śniadania jest dynia w cieśnie naleśnikowym.
Sposób jej przygotowania jest bardzo łatwy, a do upieczenia tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Dynia to warzywo, które jest stale obecne w kuchni wielu krajów, szczególnie jesienią i zimą. Ma piękny pomarańczowy kolor i wygląda po prostu oszałamiająco w zupach, curry i gulaszach. Ale jest również używana w słodyczach, takich jak chleb dyniowy, sernik dyniowy i naleśniki dyniowe.
Dynia w cieście naleśnikowym ma wyrazisty smak, możesz spożywać ją z dowolnymi dodatkami, a jej delikatność pokocha każdy domownik. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to danie.
Na moim blogu z przepisami znajdziecie również przepis na pyszny domowy krem z dyni, a także na Lasagne z ricottą i dynią. Mam nadzieję, że te przepisy zainspirują Cię do przygotowania pysznego obiadu i posiłków z wykorzystaniem dynii.
Dynia w cieście naleśnikowym składniki:
- 1½ kubka mąki uniwersalnej – może być pszenna,
- 2 łyżki cukru,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli koszernej,
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1½ kubka maślanki,
- ok. 0,5 kg dynii
- 2 jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła, plus więcej do posmarowania patelni,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dynia w cieście naleśnikowym przepis
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy, aż dobrze się połączą.
W średniej misce wymieszaj maślankę, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, aż dobrze się połączą.
Dynię kroimy w plasterki w kształcie literki C.
Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj gumową szpatułką, aż się połączą. Podgrzej lekko wysmarowaną patelnię lub patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu.
Dynię maczaj w cieśnie naleśnikowym i smaż przez minutę lub dwie, aż ciasto zacznie bąbelkować na brzegach i zrumieni się na dnie, a następnie ostrożnie odwróć. Smaż jeszcze minutę lub dwie, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane, a naleśniki będą puszyste i ciemnobrązowe.
Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Podawaj podczas ich przyrządzania lub podgrzane.
Dynia w cieśnie naleśnikowym to danie idealne jako codzienna przekąska lub potrawa serwowana podczas przyjęć okolicznościowych. Możesz je wzbogacić dowolnym dodatkiem lub podawać same. W jednym i w drugim przypadku będą smakowały równie wyśmienicie.
