Frytki z dyni
Przystawki, przekąski, sosy,  Warzywa

Frytki z dyni

Frytki z dyni to szybki i aromatyczny dodatek lub przekąska, którą możesz ugotować przez całą jesień. To danie wykorzystuje dynię zamiast tradycyjnych frytek z pieca.

Słodycz dyni ładnie łączy się ze smakiem przypraw, a podgrzanie posiłku w piekarniku z odrobiną oleju sprawia, że ​​jest ono pożywne, zdrowe i idealne dla osób poszukujących niskowęglowodanowego obiadu.

Frytki dyniowe są bardzo pożywne i świetnie sprawdzają się w naszej codziennej diecie przy wyborze właściwej metody i nie przetłuszczaniu. Pozytywną stroną jest to, że dynie są bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie bogate w witaminy i minerały. Warto podkreślić, że ilość zawartych w nich przeciwutleniaczy i potasu bardzo wspomaga nasz wzrok i poprawia jakość widzenia.

Dynie to także warzywo niskowęglowodanowe o niskiej zawartości węglowodanów i błonnika. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny, ich ładunek glikemiczny jest bardzo niski, co oznacza brak skoków cukru we krwi. Są zatem doskonałym dodatkiem do naszego stylu życia.

Pieczone frytki z dyni są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są smaczne i mają nieco karmelizowaną konsystencję, dzięki czemu ten posiłek jest idealną ucztą dla tych, którzy zawsze mają ochotę na słodycze.

Aby przygotować frytki, użyj dyni o bogatym, słodkim miąższu, takich jak dynia Fairytale lub Jarrahdale lub Hokkaido.

Pieczone frytki z dyni najlepiej jeść od razu, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Podgrzej je w piekarniku przez kilka minut, aby znów były chrupiące. Danie to nadaje się do codziennego spożycia, jak i jako potrawa podawana podczas imprez okolicznościowych. 

Frytki z dyni składniki

  • 1 mała dynia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Frytki z dyni składniki przepis

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Użyj obieraczki do ziemniaków, aby usunąć skórki z dyni. Jeśli używasz dyni Hokkaido to nie trzeba jej obierać. Dynia ta ma jadalną skórkę.

Dynie przekroić na pół wzdłuż i usunąć wszystkie pestki. Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój dynie na paski o grubości 1-1,5 cm, aby przypominały frytki.

Włóż frytki do miski z oliwą z oliwek i dodaj 1 łyżkę wybranych przypraw. Wymieszaj ręcznie, aż dobrze się pokryje. Ułóż frytki z dyni jednowarstwowo na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30 minut lub do miękkości.

Frytki z dyni można przygotować w dwóch wersjach. W wersji słodkiej, jeśli wybierzesz słodkie przyprawy, ale również w wersji pikantnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.

Frytki z dyni
Frytki z dyni

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze