Istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów na poprawę odporności. Zwłaszcza w sezonie grypowym, jesnienno-zimowym, warto sięgnąć po dawne receptury. Do popularnych środków na przeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można go stosować jako dodatek do herbaty lub rozcieńczyć z wodą i pić zamiast zwykłych soków owocowych.
Wyjątkowo rozgrzewające właściwości ma pigwa z dodatkiem imbiru. Także kiszonki są zimą wskazane, gdyż działają osłonowo na jelita i dostarczają duże dawki witaminy C.
Rozgrzewające syropy na zimę
Syrop malinowy należy do najpopularniejszych, naturalnych środków rozgrzewających. Stosowany był przed wiekami podczas gorączki. Maliny mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Syrop z malin pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia. Warto go pić przy katarze i kaszlu. Innym, nieco zapomnianym środkiem jest pigwa w zalewie z dodatkiem imbiru. Owoce pigwy są bogatym źródłem witaminy C.
Obejrzyj nasze filmy:
Mogą z powodzeniem zastępować cytrynę dodawaną do herbaty. Obrane ze skórki owoce pigwy zalewane są gorącą wodą, słodzone i przechowywane z kawałkami imbiru. To doskonała mieszanka poprawiająca w naturalny sposób odporność. Imbir jest od wieków stosowany w medycynie wschodu i działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta wspomaga organizm, gdy brakuje witamin. Można pić zarówno sok z kapusty, jak i dodawać ją do zup i sałatek.
Herbata z pigwą i sokiem malinowym – przepis
Składniki
- 1 łyżeczki liściastej dowolnej herbaty – ja użyłem czerwonej
- 200 ml wody (temperatura 90 st. C)
- pigwa z imbirem
- sok malinowy
- plasterek cytryny
- 2-3 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Inne warte uwagi produkty znajdziecie na stronie Schroniska Smaków Magda Gessler.
Przygotowanie herbaty
Zaparzamy w szklance/kubku herbatę wraz z goździkami i cynamonem. Jak odrobinę ostygnie wkładamy do środka przekrojony na pół plasterek cytryny, łyżeczkę pigwy z imbirem oraz 2 łyżki soku malinowego.
A teraz siadamy wygodnie w fotelu pod kocem i delektujemy się rozgrzewającą, pełną witamin herbatą.