Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Zdrowie

Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność

Istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów na poprawę odporności. Zwłaszcza w sezonie grypowym, jesnienno-zimowym, warto sięgnąć po dawne receptury. Do popularnych środków na przeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można go stosować jako dodatek do herbaty lub rozcieńczyć z wodą i pić zamiast zwykłych soków owocowych.

Wyjątkowo rozgrzewające właściwości ma pigwa z dodatkiem imbiru. Także kiszonki są zimą wskazane, gdyż działają osłonowo na jelita i dostarczają duże dawki witaminy C.

Rozgrzewające syropy na zimę

Syrop malinowy należy do najpopularniejszych, naturalnych środków rozgrzewających. Stosowany był przed wiekami podczas gorączki. Maliny mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Syrop z malin pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia. Warto go pić przy katarze i kaszlu. Innym, nieco zapomnianym środkiem jest pigwa w zalewie z dodatkiem imbiru. Owoce pigwy są bogatym źródłem witaminy C.

Mogą z powodzeniem zastępować cytrynę dodawaną do herbaty. Obrane ze skórki owoce pigwy zalewane są gorącą wodą, słodzone i przechowywane z kawałkami imbiru. To doskonała mieszanka poprawiająca w naturalny sposób odporność. Imbir jest od wieków stosowany w medycynie wschodu i działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta wspomaga organizm, gdy brakuje witamin. Można pić zarówno sok z kapusty, jak i dodawać ją do zup i sałatek.

Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność

Herbata z pigwą i sokiem malinowym – przepis

Składniki

  • 1 łyżeczki liściastej dowolnej herbaty – ja użyłem czerwonej
  • 200 ml wody (temperatura 90 st. C)
  • pigwa z imbirem
  • sok malinowy
  • plasterek cytryny
  • 2-3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Inne warte uwagi produkty znajdziecie na stronie Schroniska Smaków Magda Gessler.

Przygotowanie herbaty

Zaparzamy w szklance/kubku herbatę wraz z goździkami i cynamonem. Jak odrobinę ostygnie wkładamy do środka przekrojony na pół plasterek cytryny, łyżeczkę pigwy z imbirem oraz 2 łyżki soku malinowego.

A teraz siadamy wygodnie w fotelu pod kocem i delektujemy się rozgrzewającą, pełną witamin herbatą.

Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Rozgrzewająca czerwona herbata z pigwą i sokiem malinowym
Wpis powstał we współpracy z Schronisko Smaków Magda Gessler.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.