Szukasz obiadu który nasyci Cię na długo, ale równocześnie będzie lekki i mało kaloryczny? Sałatka z kaszą bulgur to świetny wybór na upalne dni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz kolorowe jedzenie, które można przyrządzić szybko, nie brudząc zbyt wielu naczyń, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie.

Ta potrawa to również świetna okazja do pozbycia się resztek zalegających w lodówce. Do sałatki możesz dodać wszystkie warzywa na które masz ochotę, a jeżeli jeden ze składników ci nie odpowiada, na pewno dasz radę samodzielnie zamienić go na coś innego. W końcu gotowanie to sztuka, więc nie bój się eksperymentować.

Przepis na: Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Składniki

Podane ilości wystarczą na porcję dla dwóch osób.

  • kasza bulgur 200g
  • papryka czerwona 280g (1 duża sztuka lub 2 mniejsze)
  • marchewka 60g (1 sztuka)
  • brukselka 120g
  • cukinia 200g
  • brokuł 250g

Dodatkowo

  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • miód lub syrop klonowy

Sałatka z kaszą bulgur – przepis

Kaszę bulgur przepłucz pod letnią wodą,  w garnku zagotuj 2 szklanki wody (2 razy więcej wody niż kaszy). Posól wodę i gotuj kaszę pod przykryciem przez 15 min – aż kasza wchłonie całą wodę.

W tym czasie pokrój brokuły i przygotuj je razem z brukselką na parze.

Jak przechowywać, sprawdź: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?

Marchewkę pokrój w talarki, paprykę w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż warzywa przez 5-7min. Wymieszaj przyprawy z miodem i dodaj do warzyw.

Gdy brokuły oraz brukselka będą gotowe dodaj je na patelnię i smaż krótko. Potrawę podawaj w misce, ozdobioną natką pietruszki.

Letnia sałatka z kaszą bulgur
Letnia sałatka z kaszą bulgur

Smacznego!