Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej uruchomienia się na resztę dnia, a dla innych ma być rozkoszą i bonusem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest szeroki wybór kaw, każdy pragnie pić tę najlepszą. Jednak musimy wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje nam najbardziej. Bez względu na markę i cenę. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co faktycznie lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.
Rodzaj kawy
Na finalny smak kawy w filiżance składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jej odmiana. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna chyba każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą odmianę kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Z kolei robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich kaw umieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy ziarniste odmiany arabiki będą dobre dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone zwłaszcza dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze wrażenia smakowe i chcą się szybciej pobudzić.
Pochodzenie
Duży wpływ na smak kawy ma też miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto wiedzieć, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice stanowi zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.
Obejrzyj nasze filmy:
- Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
- Ziarna afrykańskie cechuje wyraźnie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich wyjątkowy smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
- Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje silny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.
Stopień palenia
Bardzo istotnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają wyjątkowy charakter surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również oddziałuje na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy odcień, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym również obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i niską kwasowością. Procedurę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.