Domowe Pad thai z kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Od czasu do czasu mamy okazję przenieść się do odległej Tajlandii, skąd pochodzi ta potrawa.
Pad thai przygotujemy bardzo szybko, maksymalnie w 15 minut. Musicie koniecznie spróbować. Jeśli nie jecie mięsa, możecie je przygotować z krewetkami, tofu.
Sprawdź przepis na Pad Thai z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- makaron ryżowy
- 1 pęczek dymki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
- 100g orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 jajka
- pieprz
- kiełki fasoli mung
Domowe Pad thai z kurczakiem – przepis
Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka.
Przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu – czasem trzeba go zagotować, czasem zostawić w gorącej wodzie.
Następnie dodajemy starty na tarce imbir i czosnek i pokrojoną cebulę od dymki, przesmażamy z kurczakiem. Na patelnię wlewamy połowę przygotowanego sosu, smażymy wszystko przez chwilę, dodajemy jajka. Smażmy dosłownie 1 minutę i dodajemy makaron, resztę sosu. Mieszając smażymy jeszcze ok 2 minut, wyłączamy gaz. Dodajemy połowę posiekanego szczypiorku.
Danie wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i pozostałą częścią szczypiorku.
Smacznego!