Domowe Pad thai z kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Od czasu do czasu mamy okazję przenieść się do odległej Tajlandii, skąd pochodzi ta potrawa.

Pad thai przygotujemy bardzo szybko, maksymalnie w 15 minut. Musicie koniecznie spróbować. Jeśli nie jecie mięsa, możecie je przygotować z krewetkami, tofu.

Sprawdź przepis na Pad Thai z krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • makaron ryżowy
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 jajka
  • pieprz
  • kiełki fasoli mung

Domowe Pad thai z kurczakiem – przepis

Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka.

Przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu – czasem trzeba go zagotować, czasem zostawić w gorącej wodzie.

Następnie dodajemy starty na tarce imbir i czosnek i pokrojoną cebulę od dymki, przesmażamy z kurczakiem. Na patelnię wlewamy połowę przygotowanego sosu, smażymy wszystko przez chwilę, dodajemy jajka. Smażmy dosłownie 1 minutę i dodajemy makaron, resztę sosu. Mieszając smażymy jeszcze ok 2 minut, wyłączamy gaz. Dodajemy połowę posiekanego szczypiorku.

Danie wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i pozostałą częścią szczypiorku.

Domowe Pad thai z kurczakiem
Domowe Pad thai z kurczakiem

Smacznego!